Verandering en on(rust)

De verandering in de netwerk-topologie en de komst van de NUC heeft het geluid ten goede verandert. Er waren echter meteen ook alle ingrediënten in huize AudioEnZo om nog wat verder experimenteren. De NUC heeft namelijk ook een USB uitgang, ik had alleen geen idee of daar wel geluid uit kon komen. Na wat struinen op het Roon forum blijkt Roon ROCK ALSA 1.0.23 en hoger te ondersteunen (Alsa=Advanced Linux Sound Architecture) en de USB uitgang zou moeten werken.
Hierdoor is het mogelijk om de SOtM sMS-200ultra buiten spel te zetten en de USB uitgang van de NUC direct op de Singxer SU-1 aan te sluiten. Echter die wordt tegenwoordig, samen met de ingebouwde SOtM sCLK-EX, gevoed vanuit de sPS500 voeding. Mhhh, lastig maar het bleek wel te kunnen.

Er moet wel wat worden omgestoken om een en ander te laten werken op een manier dat er niet al teveel verschillen zouden zijn met de originele set-up. De 9V iFi iPower welke de TP-Link voedde werd omgezet om de Singxer SU-1 te gaan voeden. Bij de TP-Link is een voeding bijgeleverd, die kon ik dus mooi gebruiken en werd voorzien van de iFi iPurifier2. Die zat eerst op de NUC maar die moest maar even zonder. En zoals gezegd ging de USB uitgang van de NUC nu rechtstreeks naar de Singxer SU-1. Omdat daar toch de SOtM sCLK-EX in zit had ik het idee dat op deze manier de sMS-200ultra streamer er wel straffeloos kon verdwijnen. Ik zag de dollartekens al verschijnen, want als deze nieuwe set-up goed zou werken kon die SOtM streamer met voeding wel in de verkoop, toch?

Spannend, elk apparaat weer aangezet: sh*t, geen geluid. Even prakkiseren en in de instellingen duiken. Ja gevonden, Roon zag nu in plaats van de sMS-200ultra streamer nu de Singxer SU-1 als eerstvolgend apparaat en die werd dus heel netjes herkend, het moest alleen nog geactiveerd worden en warempel, de Singxer SU-1 werd daarna perfect als Zone gekenmerkt en dus te selecteren om muziek af te spelen. Zo zie je ook hoe slim Roon in elkaar zit.

En ja hoor, er klonk weer muziek uit de set. Ik had vernomen dat er audiozielen zijn die echt zweren bij deze opstelling, dus dat de USB uitgang van de NUC rechtstreeks aan een DAC hangt.
Als bij een vergelijk de ene bron een tikkie harder klinkt dan de andere bron wordt dat meestal als de beter weergave gekenmerkt. Een soortgelijk verschijnsel doet zich hier ook voor, de NUC rechtstreeks aan de DAC klinkt niet harder, maar wel pittiger op eerste gehoor. Net even fellere bekkens alsook gitaar en ook blaasinstrumenten krijgen wat pit extra.
In eerste instantie dacht ik nog “zo, da’s lekker” maar die euforie duurde niet zo heel lang, de extra laag pit zorgde namelijk ook voor een stukje onrust. Ik kan niet zeggen dat het vervorming is maar het de woorden “digitale artefacten” komen in me op. Zo’n beetje zoals een jpg foto kan zijn door teveel compressie, er zit dan een bepaalde onrust in de foto.
Van een nummer als Childhood van Ferenc Snétberger van het album Nomad heb ik al eens geroepen dat het doorspekt is van veel detail en instrumenten. Zoals ik het nummer normaal gesproken beleef is dat prima te doen en vind ik het een genot om naar te luisteren. In deze gewijzigde opstelling sloeg de irritatie echter snel toe en had de neiging om het af te zetten. Zo ook bij Santana’s Mr. Szabo van het album Shape Shifter. Die klinkt normaal al lekker fel maar ook hier werd de muziek al snel onrustig van aard. Zo zijn er meerdere nummers doorheen gegaan, ook stemmen zoals die van Anna Bisson krijgen een in mijn oren onaangenaam randje. Slis geluiden in stemmen, daar ben ik regelrecht allergisch voor en zal  ik in mijn audioset dan ook niet toelaten. En die kreeg ik nu toch echt een aantal keren teveel voor mijn oren.

Of het nou ligt aan de omgestoken voedingen of de USB uitgang van de NUC, geen idee, ik had er ook niet even snel een andere oplossing voor. Maar voor de zekerheid heb ik met mijn brakke lijf wel een aantal keer de boel heen en weer gestoken tussen de originele opstelling en deze “nieuwe”. Elke keer als ik naar de originele opstelling terug ging, dus met de SOtM streamer tussen de NUC en de Singxer in, was het resultaat hetzelfde, meteen daalde er een weldadige rust en reinheid in de muziek neer, en met rust bedoel ik niet minder dynamisch of dat er minder details te horen zijn. Maar de genoemde onrust was dan in geen velden of weg te bekennen. En andersom, zodra de muziek uit de “nieuwe” opstelling stroomde was die onrust er direct weer.

Er worden op audiofora en in Facebook audiogroepen vaak kreten als “het klinkt analoger” of juist “digitaler”. Ik krijg nu in ieder geval dan sterk de neiging om de onrust te betitelen als een “digitaal randje”, het klinkt dan “digitaler”. In de originele opstelling met de SOtM sMS-200ultra streamer in de keten klinkt het dan klaarblijkelijk “analoger”.
What’s in a name, met de SOtM klinkt het voor mij een heel stuk aangenamer….

4 reacties

 1. Mark van der Velden

  Beste René,

  Met veel belangstelling heb ik je experiment gelezen en de uitkomst was een beetje voorspelbaar. Ik weet niet of je al eens iets over AudioLinux (AL) hebt gehoord of gelezen maar daar wordt via fora het gebruik van een NUC met AudioLinux als endpoint uitvoerig besproken. Inmiddels ben ik na een paar weken vergelijken tot de conclusie gekomen dat de SOtM sMS-200ultra in de verkoop kan. Kennelijk is de ene NUC de ander niet en uiteindelijk ben ik uitgekomen op de NUC7i7DNBE. Ik speel zelf met een NUC7i7DNBE AL met embedded Roon Server (voorheen NUC7i7BNH ROCK) en een NUC7i7DNBE AL met embedded Roon Bridge met de SOtM tx-USBUltra en Singxer SU-1 met een speciaal kabeltje naar de i2s van de Metrum Adagio. Het voordeel van de veel betere latency t.o.v. de SOtM laat zich raden. Misschien leuk om het experiment nog een keer over te doen maar dan met embedded Roon van AudioLinux. In de wetenschap dat de USB out van de NUC8i7BEH niet heel geweldig is kun je misschien een NUC7PJYH endpoint als voordelige instapper overwegen.

  Groet,
  Mark

  • Hoi Mark,

   Bedankt voor je uitgebreide relaas! Ik heb toevallig van de week de sMS-200ultra er weer tussenuit gehad vanwege de “ombouw” naar een Neo versie.
   Deze keer zijn alle voedingen blijven zitten en is alleen de USB kabel uit de sMS200 gehaald en in de NUC gestoken. En tot mijn verbazing had ik nu geen last van de “onrust” in het geluid, het klonk eigenlijk gewoon goed.
   De nu Neo sMS-20ultra is weer terug en in de set geknoopt. Ik vind dat nog steeds fijner klinken, vooral de ruimtelijkheid/ambiance beleef ik beter. Maar het verschil is absoluut een heel stuk minder.
   Ik ga me nog wel verder inlezen voor wat betreft NUC’s, sowieso een interessante materie, net als AudioLinux!
   Groeten, René

   • Jos van Vliet

    Dag Rene,

    Wat een leuke site. AudioEnZo… zo is het altijd wat met audio. Sinds kort speel ik met een Nuc7i5 Roon Rock. Deze is direct verbonden met usb naar de Mytek Brooklyn+. Voorheen speelde ik met een laptop Roon. Het resultaat is met de Nuc een behoorlijk aantal stappen beter. Toch kriebelt het nog voor een eventuele streamer als endpoint. Nu lees ik het verhaal van Mark over Audiolinux. Nu ben ik een beetje digibeet en snap totaal niet hoe de configuratie is. Kun jij mij dat uitleggen. Nu woon ik in Heiloo waar ook Magna hifi zit. Misschien toch gewoon een Sotm.

    Groet Jos

    • Hoi Jos,
     Met audiolinux zelf heb ik helaas geen enkele ervaring. Maar die zou dan op de de NUC geïnstalleerd moeten worden, net als ROCK nu is, en dan zit je nog steeds met de NUC’s USB uitgang op de Mytek. In mijn set is de toevoeging van de sMS-200ultra echt een fikse verbetering, dat zou ik in jouw set ook verwachten maar dat zou je eerst moeten proberen, wellicht zijn de mannen van Magna bereid om dit eens op te tuigen?
     Gr. René

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *