Xanadu AW14-2

Afwachtende van de gloednieuwe HRS80 mocht ik gebruik maken van de AW14-2. Een mooie kleine en slanke kast, in smaakvol satijn zwart, van nog geen meter hoog. Uitstekend afgewerkt met nette bi-wire aansluitterminals.
De bezetting behelst een bandtweeter gecombineerd met een aluminium middentoner/woofer van 15 cm. Onderin aan de voorzijde van de kast vind je de bekende Xanadu sleuf waar de hybride pijp in uitmond.

De luidspreker is getest met de aanwezige set met fraaie Audio-GD apparatuur zoals de Master 10 versterker, NOS7 V2 DAC en de Mano Music Streamer van Magna Hifi.
De eerste klanken laten meteen een vertrouwd geluid horen ofwel de Xanadu signature, helder en open. De bandtweeter doet z’n werk goed, nooit scherp en de ragfijne detail worden prima weergegeven. Ook de aluminium mid/laag unit is mooi open, echter iets terughoudender dan ik gewend ben met bijvoorbeeld de HRS52.
Het laag is verbazingwekkend voor dit formaat luidspreker: diep, rond, goed te volgen en goed gelaagd. Het oplossend vermogen van de deze set is prima. De ruimtelijk is iets minder dan met de grotere systemen, maar ruim voldoende breed en diep. Opvallend is dat de voorgeschotelde afbeelding wat minder hoog dan gewend, maar dat is inherent met de hoogte van de AW14-2 in vergelijk met de pittig grotere HRS52.

Er is uiteraard veel muziek gevoerd aan deze mooie kleine zuil, hieronder de bevindingen van deze mooie klanken:

Patricia Barber’s Use Me van het album Companion: de baspartijen zijn zeer fraai en haar stem staat mooi in de ruimte waarbij het opvalt dat de stem juist wat hoger in de ruimte staat dan de muziek. Het gebruikte orgeltje klinkt lekker fel. In algemeen weinig versmering en alles staat netjes op zichzelf in de ruimte afgebeeld.


Sarah K’s Running Away From You van het album Waterfalls: dit nummer klinkt verrassend goed. Het nummer blinkt uit in ruimtelijkheid en dat is ook met de AW14-2 erg goed te horen! Ook nu weer mooi diep laag maar ook de gitaar klinkt lekker losjes en gedetailleerd. De 2e vrouwenstem is mooi te volgen en niet onbelangrijk, de rust in de opname wordt prima bewaard!


Anne Bisson’s stem op Little Black Lake van het album Blue Mind staat op een mooie set als een huis. Ook de AW14-2 is in staat om haar mooi krachtig met een lekker heesje neer te zetten, vergezeld van de piano die subtiel en los van de stem in het beeld staat.


Turners Ship van het album Convergence van Malia en Boris Blank kenmerkt zich met lekker en zeer diep rollend laag. Dit gaat de 14 boven verwachting goed af. De energie buldert de kamer is. Alle instrumenten prikken lekker fel de ruimte in, mooi los van elkaar. De diepte iets minder maar al met al een genot om naar te luisteren!


Nog zo’n nummer om de stressbestendigheid van de kleine woofer aan de tand te voelen er een van Michel Jonasz, namelijk Le Temp Passe van het album La Fabuleuse Histoire De Mr Swing uit 1998. Het kleine woofertje moet hard werken maar kweet zich prima van zijn taak want het gaat echt afgronddiep. Je zou verwachten dat als een kleine woofer zo hard aan het werk is dit van negatieve invloed zou zijn op het midden gebied maar niets is minder waar. De ruimtelijkheid hier juist erg goed bij dit nummer. Het midden en hoog klinken fraai losjes en gedetailleerd. Een beste prestatie!


Het titelnummer van Mark Egan’s About Now begint rustig om daarna op te lopen naar een pittig druk nummer. Vaak een opgave voor een luidspreker maar het blijft erg plezierig om naar te luisteren op de AW14. Het smeert nergens dicht en bijvoorbeeld de snaardrum blijft netjes overeind.


De AW14-2 is vergevingsgezinder dan ik gewend ben. Een nummer als Une Belle Historie van Michel Fugain klink gewoon erg lekker uit de 14, terwijl bijvoorbeeld een HRS52 veel meer laat horen dat een oude en niet al te beste opname is. In dit geval is die eigenschap van de 14 erg prettig!


Algemeen gezien is de AW14-2 een luidspreker met een mooi uitgebalanceerde tonale balans. Nooit scherp, klinkt gemakkelijk met een fijne open klank. De grote verassing is toch wel het laag, dat gaat enorm diep en met gemak. Ik heb wel eens een grote set Quadrals mogen beluisteren bij Wilbert Hifi in Utrecht maar daar viel het laag voor zo’n grote kast tegen, hier is dat dus andersom en daar kunnen een aantal veel grotere systemen best wel een voorbeeld aan nemen.

Als deze set hier zou moeten wonen zou ik me zeker niet gestraft voelen, integendeel. Van harte aanbevolen dus!

HOMEPAGE Xanadu AW14

Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *