Xanadu HRS80 beluisterd

hrs80_speelklaarGister was het zover, de nagelnieuwe Xanadu HRS80 kon in kleine kring worden beluisterd. Nou ben ik zo langzamerhand zeer bekend met het karakter van  de Xanadu’s en was dus zeer benieuwd naar deze nieuwe telg aan de Xanadu stamboom.

De HRS80 is eigenlijk een kleine versie van de HRS100, dus met dezelfde zeer fraaie kastvorm met ronde zijkanten waar de woofers in wonen. Nu niet met 4 woofers maar met twee per luidspreker, in elke zijwand één. De tweeter is dezelfde zeer fraaie bandtweeter als in de HRS100, zo ook de keramieke middentoner maar in dit geval maar een in plaats van twee.  De HRS80 was in dit geval uitgevoerd als basreflex met de baspoort aan de onderzijde.

De testopstelling was zodanig ingericht dat er met diverse apparatuur en instellingen kon worden gespeeld. Het laag werd aangestuurd door een fraaie set mono eindversterkers van eigen merk. Midden en hoog hingen aan de Burmester 032 geïntegreerde versterker welke zijn signaal kreeg van een DAC van hetzelfde merk.

Al snel klonken de eerste klanken door de fraaie luisterruimte en om maar met de deur in huis te vallen, de HRS80 klinkt fenomenaal goed. Het karakter heeft alles van de grotere broer, de HRS100, maar dan in een klein jasje. Bij de eerste klanken valt direct het fraaie 3D plaatje, de mooie doortekening en detaillering in midden en hoog en vooral de mooi rijke laagweergave. De vorm van de kast doet hier denk ik ook een flinke duit in het zakje, zeker voor het laag, door de tegenoverliggende woofers krijgt de fraaie kast geen kans om te resoneren en is dan ook zo dood als een pier.
Het hele geluidsbeeld is breed en diep, de tonale balans erg fijn gekozen.

hrs80_speelklaar_02Ik noem de laagweergave “rijk” en dat is opvallend maar op een positieve manier en blijkt een bewuste keuze. We luisteren ook naar een basreflex en daar heeft het laag een iets ander karakter dan een gesloten kast. Bij een gesloten kast moet vanuit de DSP een correctie op het laag plaatsvinden, bij basreflex hoeft dit niet en is het laag onder andere afhankelijk van de afstemming van de baspoort. Maar bij een goed ontworpen basreflex zijn de verschillen met gesloten kasten niet zo heel groot en bij de HRS80 is die afstemming erg goed gekozen. Het laag gaat dan ook afgronddiep maar heeft absoluut niet dat “sompige” wat sommige basfeflex luidsprekers kunnen laten horen. Het klinkt retestrak met een mooie gelaagdheid en goed te volgen.
Overigens heb ik begrepen dat de HRS80 niet alleen in basreflex uitkomt maar ook als gesloten versie kan worden geleverd. Die keuze hangt veel af van waar de luidspreker komt te staan. De afmetingen van de luisterkamer, dicht tegen een muur of lekker vrij en heel belangrijk, de akoestiek. Je kunt er dus alle kanten mee op.

Er is natuurlijk gespeeld met de DSP waarbij verschillende kantelpunten voor het laag zijn beluisterd. Mooi om te horen hoe het totale geluidsbeeld daar op reageert. Na het verlagen van het laag-kantelpunt winnen de stemmen aan precense en krijgt het hoog iets meer kracht en daardoor aandacht.
Zo ook met verschillende kabels, na het plaatsen van een Siltech XLR interlink is meteen duidelijk dat de totale weergave nog wat verder open breekt en wint aan finesse. Prachtig om te horen dat een set als dit zo goed in staat is om dit onverbiddelijk te laten horen.

We hebben een heerlijke luistermiddag gehad waarbij veel muziek de revue  is gepasseerd en diverse nummers twee of drie keer bij verschillende instellingen. Al met al hebben  we genoten van deze fraaie audioset en de Xanadu HRS80 in het bijzonder.
Ik voorspel hier wel een hit…….

Bladwijzer maken Permalink.

8 reacties

 1. inmiddels ook de HoloAudio DAC duurste uitvoering maar is ook een eye opener zeg.

  • Dan heb je over de MAY Kitsune?

   • Raymond Timmeres

    excuses voor de zeer late reactie. maar inderdaad. en dan de buizen voor en eindversterker door Leo Heijmans gebouwd en de ultieme speakers HRS70 met bas actief van Age van der Woud wat een combo zeg. Iedereen die hier komt is zwaar onder de indruk. En Age ook de laatste keer toen hij hier was. Kon niet geloven hoe mooi het klonk.

 2. Raymond Timmers

  Ik heb u wel eens geschreven over mijn super Xanadu DS17 speaker laatste model waar ik nog steeds mega blij mee ben. Zijn echt de eerste speakers waar bij ik nooit naar andere speakers verlang. Perfect.

  Ik heb deze op mijn Accuphase E406V en Chord 2qute met Art Speak modificatie staan met Nordost kabels. Maar nu kan ik aan een Classe CAP 2100 versterker komen een stuk nieuwer dan de Accu.

  U heeft veeeel meer kennis van zaken dan ik op dit gebied en veeel meer ervaring maar ga ik er daarmee echt op vooruit of is mijn huidige combi niet slechter? Op zich ben ik zeker tevreden maar bloed blijft kriebelen he.

  • Hoi Raymond, klopt, dat was vorig jaar ergens, je had de DS17 AMT toch? Prachtige luidspreker! Tja, ik ken de fijne klank van Accuphase wel, echter Classe niet, dus ik kan niet zeggen of dat een verbetering wordt.
   Dat kriebelen ken ik maar al te goed, alhoewel ik op dit moment erg tevreden ben met mijn set.
   Als je een upgrade zou willen maken zou ik, ondanks dat de DS17 erg goed is, eerder denken aan een overstap naar een set Xanadu HRS70 die eraan zit te komen. Volgens mij is die vandaag zelf als te beluisteren en is echt waanzinnig fraai!

   Gr. René

   • Ha Rene,

    Tijd geen reactie geplaatst maar is nu eindelijk zover. Ik heb de DS17AMT verkocht en de HRS70DSP bij Age gekocht. Hij is er nog mee bezig maar zit te trappelen van ongeduld 😉

    Heb de set bij Leo Heijmans gehoord en echt top.

    mvg

    Raymond Timmers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *