Xanadu HRS90 beluistert

Onlangs was ik weer in de gelegenheid om bij Xanadu op bezoek te gaan, deze keer specifiek om de Xanadu HRS90 te beluisteren, een luidspreker welke zeer hoog op het AudioEnZo verlanglijstje staat. Het was de trip naar IJsselmuiden meer dan waard.

Bij binnenkomst werd ik hartelijk welkom geheten door Age van der Woud, de geestelijke vader van dit mooie luidsprekermerk. Ook de traditionele broodjes stonden al op me te wachten 🙂
Binnengekomen in de fijne luisterruimte van Xanadu stonden de prachtige HRS90 in het hoogglans zwart al naar mij te lonken. Een prachtig ontwerp zoals ik dat al een tijdje ken van de HRS80. De ronde zijkanten, niet alleen mooi om te zien maar ook uiterst functioneel, geven de best grote kasten een, naar mijn smaak, fraai uiterlijk en maken het optisch slanker.

De bezetting voor het hoog is de vaker bij Xanadu gebruikte en befaamde grote bandtweeter. Opgebouwd uit een zeer dun membraan, opgehangen tussen twee loeisterke neodymium magneten zorgt voor een heel sterke aandrijving met een hoog rendement. Aan de achterzijde is een 110mm bandtweeter gemonteerd. Deze is specifiek voor het behoudt van energie in het hooggebied en draagt mede bij aan de ruimtelijke weergave.
Het middengebied bestaat uit een tweetal 17cm zeer lichte en stijve keramische units, elk in hun eigen asymmetrische behuizing. Ze zijn zoals ook in de HRS100 in een D’Appolito configuratie opgesteld, dus symmetrisch boven en onder de tweeter.
In elk van de ronde zijkanten van de gesloten kast, zijn grote 28cm Hexacone basunits te vinden. Units met een enorm sterke aandrijving aan een de lichte maar stijve conus. Deze bas-units worden aangestuurd door de in de achterzijde van de kast aanwezige eindversterkers met DSP. Hierdoor kan de laagweergave ingeregeld worden al naar gelang de eigen akoestiek van de kamer waar deze sets in de toekomst gaan wonen.

En dan de hamvraag, hoe klink nou zo’n set Xanadu HRS90? Bij de eerste klanken is meteen de Xanadu handtekening duidelijk. Het geluid is mooi open en helder. In die zin zeer herkenbaar wat ik met de HRS80 ervaar. Na wat meer muziekstukken te hebben gehoord valt in vergelijk met een HRS80 vooral het grotere gemak op waarmee alles wordt weergegeven. Age geeft aan dat dat onder andere te maken heeft met meer oppervlakte. Er zit immers dubbel keramiek voor het midden in en ook de bas units zijn een stuk groter dan die in de HRS80 dienst doen.
Ook een verschil is de gesloten kast van de HRS90, de HRS80 in mijn kamer is als basreflex uitgevoerd en dat geeft een iets ander karakter in het laag. Het laag wat uit de HRS90 komt is loeistrak en gaat werkelijk afgronddiep en dan met een enorm gemak, heerlijk.
Het middengebied klinkt dus ook al zo vanzelfsprekend en gemakkelijk en geeft ook bij grotere geluidssterktes geen krimp. Kwalitatief gaat het de HRS80 wel een dikke streep voorbij hoor. Qua karakter duidelijk familie, echter het gemak en vanzelfsprekendheid waarmee de HRS90 alles weergeeft, tja daar kan de HRS80 niet bijkomen.
De set HRS90 werd, na een aantal nummers te hebben beluisterd, op de IsoAcoustics GAIA II isolatoren gezet. Het was wel even wennen maar ook hier werd een verbetering in het laag en het geluidsbeeld ervaren, zoals ik later ook thuis met de HRS80 zou horen.

Ik heb vóór de Xanadu HRS90 ook een HRS100 diverse keren, in diverse ruimtes en met diverse aansturingen mogen beluisteren en durf na het horen van deze HRS90 wel te zeggen dat deze dicht tegen de HRS100 aan kruipt hoor. Een set HRS100 geeft in het laag nóg meer definitie en gemak, stomweg door nóg meer oppervlakte, want per kast vier keer een laagunit. Als je daar budget én ruimte voor hebben is dat de optimale keuze natuurlijk, maar de HRS90 is een héle goede tweede!
De hier beluisterde Xanadu HRS90 is duidelijk een rasechte Xanadu, met dezelfde openheid en resolutie die de merk kenmerkt. Dit model staat (bijna) bovenaan de Xanadu ladder, zowel fysiek, prijs maar ook zeker qua weergave kwaliteiten. Het enorme gemak waarmee alle muzieksoorten die ik vandaag heb gehoord, is van buitengewone klasse. Ook het uiterlijk is zeer geslaagd en een sieraad in je woonkamer. Dit totaalplaatje maakt dat een set Xanadu HRS90 de prijs driedubbel waard is naar mijn bescheiden mening!

PRODUCTPAGINA XANADU HRS90

 

 😳 verlangijst bijwerken: Xanadu HRS90 toevoegen…………………………..check

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *