Tinnitus

oorBij ‘tinnitus’ hoort iemand hinderlijke geluiden van binnenuit die niet te negeren zijn, zoals een piep, ruis of gebrom.
Als audiofiel en muziekliefhebber is er een ding waar je niet aan moet denken: namelijk dat je iets aan je oren gaat mankeren. Zo heb ik in de tijd dat ik in de lawaaiige fabrieken werkte altijd gehoorbescherming gedragen. Bij onderzoeken bleek ook steevast dat mijn gehoor prima was en nog steeds.

En toch is er iets loos, ik heb namelijk een hele hoge piep in mijn oren, in mijn hoofd eigenlijk. Dit is een jaartje geleden eens begonnen maar ging weer weg. Of werd zoveel minder dat het niet meer opviel. Helaas kwam het weer terug en pittig hard in mijn beleving. Het is er de hele dag en nacht!
In eerste instantie was het een ramp en werd er gek van. Het verstoorde mijn rust en mijn focus op allerlei zaken en vooral bij muziek luisteren. Ik heb er veel over gelezen maar er schijnt geen duidelijke oorzaak voor te zijn en zeker geen oplossing.
Het kan door slaapgebrek komen maar ook door stress of bijvoorbeeld ouderdom. Een beschadiging kan ook de oorzaak zijn. Hoe dan ook, het is er en gaat waarschijnlijk niet meer weg.

Wat zou kunnen helpen is je er niet druk over maken. Ja zeg, da’s lekker, het is er en ik wil het niet horen. Maar het is waar, de ergernis bij mij is weg. Hoe? Lees verder…
Wat bij mij heeft geholpen is dat ik de, in mijn geval, hoge pieptoon heb leren visualiseren. Ik zie de toon als een hele dunne scherpe lijn die ergens hoog voor mij in de lucht zweeft. Nou ja, zweeft, het heeft een vaste plek, de toonhoogte varieert bij mij namelijk niet, is vast en na uitgebreid onderzoek bij de KNO arts blijkt dit 7100Hz te zijn.
Als ik muziek luister hoor ik de toon niet alleen maar ik “zie” hem ook als het ware, iets bovenin het geluidsbeeld en dat laatste blijkt een voordeel.

Ik heb namelijk een techniek ontwikkeld die je kunt vergelijken met om iets heen kijken. Als een balk je gezichtsbeeld verstoord, dan ben je in staat door iets te bukken of uit te strekken om de balk heen te kijken. Als die balk een dun draadje is, dan is het nog makkelijker om er omheen te kijken. En aangezien ik heb mijn pieptoon zie als een dunne lijn is ook dat mogelijk. Ik kan er als het ware omheen luisteren en alsnog de muziek in z’n geheel horen. Het vergt oefening maar het kan.

Er zijn vele mensen die lijden aan tinnitus. Misschien is de manier waarop ik ermee om ga iets wat een ander ook nuttig kan zijn. Niet geschoten….je weet wel!

Boekenlegger op de permalink.

One Comment

  1. De door jou beschreven klacht heb ik al jaren. Heb jaren als timmerman gewerkt en gehoorbescherming was toen nog niet de gewoonte dus vandaar dat mijn gehoor behoorlijke schade heeft opgelopen. De piep die de tinitus veroorzaakt neemt ca 35% van mijn gehoor weg. Door een bevriend audicien ben ik verwezen naar Dr. De Laat in het LUMC ( https://www.lumc.nl/org/kno/medewerkers/9071003170544 ) Na een uitgebreide test heeft hij een stel gehoorapparaten voorgeschreven welke de klachten voor een groot deel wegnemen.

    Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *