Audio-GD R2R 7HE jumpers

De Audio-GD R2R 7HE staat hier nu een maandje muziek te maken en naar volle tevredenheid. De DAC heeft echter, zoals vele Audio-GD DAC’s een scala aan instelmogelijkheden. Dat is niet aan de buitenzijde te zien maar als de deksel wordt geopend vind je ergens in de drukke brei van componenten een aantal jumper mogelijkheden. Zo stel je met deze jumpers OverSampling (OS) of NoOverSampling (NOS) in, alsmede wat voor OS (1x, 2x, 4x of 8x) of wat voor NOS modus (NOS mode1, 2 of 3) met elk hun eigen klansignature. Ook zaken als PLL en dithering kun je beïnvloeden (klik op het plaatje rechts)

Nou zijn daar erg veel instellingen mee mogelijk en ga dat maar eens even uittesten, daar is ontzettend veel tijd mee gemoeid. Maar gelukkig zijn er meerdere mensen mee aan de slag gegaan en instellingen welke ik al een aantal keer voorbij heb zien komen zijn de jumpers IPS0 en IPS1 op ON waardoor de OS op 1x wordt ingesteld (eigenlijk NOS maar dan met filtermogelijkheid). Daarnaast ook de ATT0 en ATT1 jumpers op ON waardoor een bepaalde filtersteilheid wordt bereikt.

Hiervoor heb ik alleen nog maar met OS 8x gespeeld dus die klank zit al goed tussen de oren. De nieuwe settings zorgen inderdaad voor verandering. Maar is dat ook een verbetering?
Ik kan daar gerust ja op zeggen, het geluid wordt breder, dieper en komt losser van de luidsprekers. En dit zonder finesse en/of dynamiek te verliezen.
De weergave wint met deze setting wel aan kwaliteit, bijvoorbeeld liveopnames geven een nog betere live beleving. Het laag is vol en diep.

Best lekker om een apparaat, wat gewoon al erg goed klinkt in de default instelling, te kunnen finetunen met een handjevol jumpers.

NOS?

Na het bovenstaande jumperavontuur had ik de neiging om de deksel op de DAC te schroeven. Klinkt goed, wat heb je nog meer met de jumpers te maken? In ieder geval om de keuzes die er zijn toch allemaal te besnuffelen.
Op de Holo Spring DAC was de NOS-modus de absolute winnaar in de OS vs NOS race, geen discussie. Ook de Audio-GD NOS 7 is een geweldige DAC, maar de Holo ging er overheen. Dus waarom zou je de jumpers niet aanpassen in de huidige Audio-GD R2R 7HE en naar de “echte” NOS-modi luisteren?

In deze DAC zijn twee soorten NOS mogelijk. Met de S2 jumper UIT en IPS0 en 1 op ON heb je 1x oversampling . Dus ook een NOS-modus maar mèt digitale filtering.
In de echte NOS modi wordt er géén digitale filtering en oversampling toegepast (jumper S2 AAN). Er zijn drie echte NOS-modi, namelijk modi 1, 2 en 3. Geen filtering dus, maar de digitale signalen worden op verschillende manieren verwerkt en dus verschilt ook het geluid tussen die drie.

Van de drie NOS-modi klinken modus 2 en 3 beter dan de eerste het beste in mijn oren. Heerlijk vloeiend met een mooi diep beeld. De hoeveelheid detail is ook hier bizar en het midden en hoog klinkt erg schoon. Ook het timbre is erg goed! In mode 3 krijgt het midden een fractie meer body wat mij erg aanstaat.
In alle drie de modi is het laag spannend is, helemaal zoals het zou moeten zijn in mijn beleving. Diep, knallende slams en mooi gelaagd en rond.
Over het algemeen is het geluid in NOS een tikkie warmer, vloeiender en gemakkelijker, maar zonder het delicate detail te verliezen, iets waar deze DAC zo goed in is.
Mode 1 klinkt een beetje saaier, vooral het middengebied is minder opwindend. Mode 2 klinkt mooi open, super detail in het hoog en een breed podium. Mode 3 is zoals mode 2 maar dan iets rijker in het middengebied.

Het is leuk spelen met alle settings en afhankelijk van de muziek welke setting nou meer in de smaak valt: OS met een breed podium en pittig met een enorme resolutie, of NOS: ook breed, iets meer laid back met behoud van detail.
Ik ben er nog niet helemaal uit wat mijn “favoriete” instelling is maar neigt sterk naar NOS modus 3. En dat is prima, ik ben steeds meer in mijn sas met deze fraaie DAC met al zijn mogelijkheden ….

Gebruikt apparatuur:
Audio-GD Master 10 geïntegreerde versterker
Audio-GD R2R 7HE DAC (standaard “smooth” firmware)

Xanadu HRS80 NEO luidsprekers
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Tubulus Argentus XLR interlink
Tubulus Argentus V2 luidsprekerkabel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *