Pink Faun IL-1 I2S interlink

Afgelopen week heb ik de mogelijkheid gehad om de Pink Faun IL-1 I2S HDMI interlink te kunnen testen. Eerder had ik al de Audioquest Pearl en Carbon HDMI kabeltjes aan de tand kunnen voelen en in eerste instantie was de Pearl daar de “winnaar”. Met de komst van de Holo Audio Spring DAC Level 3 is er natuurlijk wel weer wat gewisseld en was de Carbon weer licht in het voordeel ten opzichte van de Pearl. Net iets meer body en drive. De Pearl bleef wel de beste in detail, maar overall kies ik dan voor de Carbon. Het is dus maar net in welke set samenstelling iets wordt ingezet.

Deze kabel met HDMI stekkers is apart opgebouwd en bestaat uit 4 aparte in elkaar gedraaide strengen. Vraag me niet hoe de opbouw precies in elkaar zit maar de kabel is met non-inductief vertint koper wat een lange levensduur garandeert. Ik heb begrepen dat deze opbouw erg lastig is om op een knappe manier op zo’n kleine HDMI stekker te solderen, maar het is ze gelukt.
Een nadeel is dat door het grote stugge deel kabel wat aan de steker zit en afgedekt met krimpkous wel een grotere mechanische belasting op de HDMI aansluiting veroorzaakt. Ik heb de kabel onder de steker ondersteunt met een op maat gezaagd stukje PVC pijp van een kleine twee en een halve centimeter. Better safe than sorry!
De kabel is ook richtingsgevoelig en er hangt netjes een label aan met een richtingspijl. Uiteraard heb ik de kabel ook (expres) verkeerd om aangesloten om de te horen of er muziek uit de set zou komen en dat deed het gewoon. Er is verder niet op die manier naar klankverschillen geluisterd.

Meestal wordt de digitale audio-data via SPDIF (coaxiaal of optisch) of USB van bijvoorbeeld streamer naar een DAC gestuurd. De digitale audio-data gaat dan samen met het kloksignaal naar de de DAC, wordt aldaar ontrafelt en omgezet naar I2S waar een DAC intern mee werkt.
In geval van de Mano Music Streamer wordt er nog een stap overgeslagen en verlaten de signalen de streamer meteen als I2S. Het klok-signaal en de audio-data zijn dan van beging tot eind gescheiden en voorkomt op deze manier bijvoorbeeld jitter.
Aan de DAC zijde moet je wel opletten welke IL-1 je aansluit. Er is namelijk zowel een TTL als LVDS versie. Op een DAC welke specifiek LVDS gebruikt heb je kans dat het niet goed werkt en is het afhankelijk van de tolerantie/vergevingsgezindheid van de DAC. Ik heb begrepen dat de eigen DAC’s van Pink Faun TTL ondersteunen, maar heb daar zelf geen ervaring mee. Op de Holo DAC’s hier werken beide probleemloos.

De Pink Faun IL-1 had ik al een keer mogen beluisteren tijdens een luisteravond met de Holo Audio Spring Level 1 en dat gaf een fikse verbetering in de weergave. Een betere plaatsing van stemmen en instrumenten, betere afbakening en gelaagdheid in het geluidsbeeld. Dus was ik uitermate nieuwsgierig hoe die kabel het zou doen op de Holo Audio Spring Level 3 DAC.
Na aansluiten was het bij de eerste klanken van de all-time test nummer van Sara K al direct duidelijk. Ook mijn meisje die naast me op de bank zat keek op en zegt “zo zeg, ik weet niet wat je hebt gedaan maar dit klinkt veel beter!”. Bij alle testnummers zijn dezelfde verbeteringen te horen.
Alles maar dan ook alles is zeer strak en precies afgebakend. Ook de kracht en omlijning van bijvoorbeeld de aanslagen van gitaarsnaren krijgt een boost. Maar ook de details winnen aan kwaliteit in de zin van gewaarwording. Belletjes, tingeltjes, noem maar op, er is zoveel meer te horen en te ontdekken waarbij alles met een hoge mate van transparantie speelt en preciezer in de ruimte wordt geplaatst. Ook het uitklinken van instrumenten is erg fraai via de Pink Faun IL-1 en stemmen staan als een huis.
Alhoewel op de Holo Spring DAC de verschillen tussen de diverse HDMI kabels minder duidelijk zijn als op sommige andere DAC’s, is het ruim voldoende om een kabel als de IL-1 te rechtvaardigen!

Zo is er toch weer een best pittige verbetering in de set doorgevoerd: de detailrijkheid van de Audioquest Pearl en de kracht van het middengebied van de Carbon worden in de Pink Faun gecombineerd en opgeteld bij een nog betere transparantie, gelaagdheid en precisie in plaatsing en daardoor betere diepte en breedte van het geluidsbeeld.
De kabel is geen koopje (mede door de complexe opbouw) maar dan heb je wel wat …..

PRODUCTPAGINA PINK FAUN
PRODUCTPAGINA MAGNA HIFI

Gebruikte apparatuur:
Audio-GD Master 10 geïntegreerde versterker
Xanadu HRS80 NEO luidsprekers
Xanadu LS80 luidsprekerkabel
Van den Hul Thunderline XLR
Holo Spring Level 3 DAC
Pink Faun IL-1 I2S HDMI interlink

Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *