Na een hele tijd met de MASTER 10 geïntegreerde versterker te hebben gespeeld was het wel eens tijd om op versterkgebied te bekijken of er iets beters valt te beluisteren. Nog beter moet ik zeggen want de Audio-GD Master 10 is een ongelofelijk goede versterker.
Nou is op dit moment de Master 10 de enige geïntegreerde versterker, maar Audio-GD heeft nog wel wat mooie voor- en eind versterkers in het programma. De voor- en eindcombi die mij al een poosje aan stond te kijken is de Master 1/Master 3 combinatie. De Master 3 was direct beschikbaar, echter de Master 1 niet, die laat enige weken op zich wachten.
Geen nood, de mannen van Magna Hifi acteren altijd zeer flexibel en hebben daardoor altijd wel een oplossing en zo ook nu, in de vorm van de Audio-GD NFB-27.77 voorversterker/DAC (wie verzint dit soort typenamen eigenlijk 🙄 ) En zo kon het zomaar gebeuren dat er op dit moment een Audio-GD NFB-27.77 en Master 3 set staat te spelen.
De NFB-27.77 is niet alleen een voorversterker maar ook een DAC èn hoofdtelefoonversterker. Je koopt dus drie apparaten in één! De DAC is opgebouwd rond een Sabre Dual ES9038Pro chip, waarbij met een snelle FPGA de data per kanaal wordt ontrafeld en getimed. De volumeregeling van de voorversterker is geheel relais gestuurd en is exponentieel in 100 stappen te regelen bij een maximale output is 10V.
Ook bij deze Audio-GD is de voeding weer puik op orde. Deze machine wordt, zoals bij veel Audio-GD apparaten, gevoed door drie R-core transformatoren waarbij er één het digitale deel voedt en de twee andere de linker en rechter analoge delen.
De NFB-27.77 is aan de voorzijde voorzien van ruime mogelijkheden om hoofdtelefoons aan te sluiten. Verder is de voorkant voorzien van de aan/uit knop, een knop waarmee je kunt schakelen tussen hoofdtelefoon- of voorversterker modus, een tweetal input selectie knoppen en een volumeregelaar. Die laatste moet je licht indrukken om het volume te kunnen regelen.
Aan de achterzijde zijn zowel analoge uit- en ingangen in zowel RCA als XLR te vinden, alsmede een keur aan digitale ingangen, zoals USB, SPDIF BNC, coaxiaal en optisch als laatste is er een I2S ingang. Die laatste is als RJ45 of HDMI ingang te kiezen bij bestelling. Het exemplaar wat hier staat heeft een RJ45 ingang, hierdoor was de DAC niet te gebruiken in combinatie met de SINGXER-SU-1.
Aan de achterzijde vind je ook nog een schakelaar waarmee je tussen DAC of Voorversterker modus kunt schakelen. Pas daarmee op, als je de schakelaar op DAC zet is de uitgang niet meer regelbaar en staat op 5V max output. Als je er dan toch een niet verder in volume te regelen eindversterker op aansluit zoals een Master 3 dan heb je wel eens kans dat je de conussen van je luidsprekers tegen de overliggende muur ziet plakken, let er dus op.
Nadat de SOtM sMS-200ultra op de Amanero USB ingang was aangesloten kon de spanning erop en kon de muziek mijn oren verwennen. Het eerste wat opvalt is de fraai losse weergave van de details in het hoge midden en hoog gebied. Instrumenten worden daardoor strak omlijnt weergegeven. Bij het luisteren naar een nummer als Keith Don’t Go van Nil Lofgren hoor je goed de winst daarvan bij het gitaarspel.
Het laag is goed doortekend en gelaagd en iets zachter als ik gewend ben met deSOtM set via de Singxer SU-1 op AUDIO-GD R2R 7HE DAC naar de Master 10. Dit is echter zo bij te stellen op de XANADU HRS80.
Het middengebied, vooral waar de stemmen wonen, wordt gekenmerkt door een rustig karakter en waarbij in het begin opvalt dat, ten opzichte van het hoog, de tonale balans wat naar het hoog oploopt. Bij drukke muziekstukken gaf dat een heel apart gevoel, aan de ene kant is de rust in het midden dan aangenaam, maar aan de andere kant wil je op bepaalde momenten dat het midden gebied wat bij zou mogen trekken ten opzichte van het hoog. Na een paar dagen de boel op spanning gestaan had en aardig wat muziek de revue had gepasseerd trok het middengebied echter wel een stuk bij en werd iets voller en soepeler!
Stemmen van zangeressen als Annet Bisson klinken fluweelzacht waarbij de texture van een stem duidelijker had mogen zijn. Ook bij bijvoorbeeld bongo’s geldt dit, ze klinken door het fraaie midden/hoog mooi omlijnt maar nog een ietsje meer body had naar mijn smaak wel gemogen.
Het klankbeeld is in z’n totaliteit toch erg fijn om naar te luisteren. Het vergelijk met mijn normale set is qua prijs en techniek totaal uit verhouding en de Audio-GD NFB27.77 haalt dat niveau natuurlijk niet, maar raakt nou ook weer niet mijlenver achter. Met deze voorversterker/DAC combinatie heb je gewoonweg een apparaat in je set met niet alleen ruime aansluitmogelijkheden maar ook ontzettend goed klinkt, echt geen straf om naar te luisteren, integendeel!
PRODUCTPAGINA MAGNA HIFI
PRODUCTPAGINA AUDIO-GD
Gebruikte apparatuur:
Supra en Lapp netsnoeren
Synology DS212+ 4TB NAS
Tasker C726 digital audio ethernetkabel
Asus RT-AC88U router
Audioquest Pearl CAT700 ethernetkabel
SOtM sMS-200Ultra met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Audio-GD NFB27.77 voorversterker/DAC
Audio-GD Master 3
Tubulus Argentus V2 luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 NEO luidsprekers