Kinki Studio EX-M1+

Tijdens de periode van wachten op levering van de NAD M33 was ik al aan het struinen op het wijde net naar info en reviews van andere versterkers. Tijdens dat struinen was ik al een keer op de naam Kinki Studio gestuit en daar worden erg mooie woorden over geschreven. Ze hebben ook een mooie line-up met een DAC, geïntegreerde versterkers, voorversterker en eindversterkers tot monoblokken aan toe.
Het leuke is dat het merk geleverd wordt door Boelsz Audio en het contact met Jack Boelsz was dan ook snel gelegd. De losse voor- en eindversterkers waren helaas niet beschikbaar. Wel de Kinki Studio EX-M1+, een geïntegreerde versterker waarmee de klankeigenschappen van het merk natuurlijk ook prima zijn te proeven.

De EX-M1+ is een beste zwaargewicht van een kilo of 25. Dit gewicht wordt veroorzaakt door de zware kast, de koelblokken alsmede door de twee zware Amplimo 400VA transformatoren. De versterker is modulair opgebouwd en heeft een aantal bijzondere kenmerken, neem bijvoorbeeld de brede printplaatbanen welke zijn voorzien van een laagje goud van 0,2 µm en daarmee een uitstekende bescherming tegen oxidatie biedt.
Bijzonder is ook de HT Bypass ingang. Via deze RCA ingang wordt de voorversterker overgeslagen en is de EX-M1+ als eindversterker te gebruiken. Net zo handig is ook de RCA voorversterker-uitgang waarmee in mijn geval de Xanadu basversterkers aangestuurd kunnen worden.
De versterker biedt vier analoge ingangen waarvan één XLR. Ik heb begrepen dat de EX-M1+ geen echte gebalanceerde versterker is en heb gelezen dat de RCA ingangen beter klinken dan de XLR ingang. Ik had echter  geen RCA kabel beschikbaar, dus is alles via XLR beluisterd.
De EX-M1+  is een krachtige versterker en levert 215 Watt per kanaal bij 8 ohm en heeft daarbij een dempingsfactor van 2000. Dit laatste garandeert een goede grip op de luidsprekerunits!
De volumeregeling maakt gebruik van een microprocessor gestuurd R2R weerstandsnetwerk. Hierdoor is het volume in 256 stapjes te regelen. Die 256 heb ik hier niet kunnen halen, boven de 40 begonnen de ramen al naar buiten te bollen.

Gelukkig was deze versterker een exemplaar die al een poosje in gebruik is en is inspelen niet nodig. Opwarmen brengt wel iets, na een dik half uur is de klank goed op smaak. En hoe klinkt de Kinki? De eerste klanken gaven al aan dat een bijzonder goed klinkende versterker is, onverwacht goed zelfs voor een geïntegreerde versterker.  Hieronder een kleine greep van de muziek die ik heb gebruikt om de EX-M1+ te beoordelen:
Het nummer Doesn’t It Feel Good van Lisa Loeb’s album A Simple Trick To Happiness is op zich niet zo’n mega uitblinker in kwaliteit maar vooral het laag vind ik erg fraai, lekker diep en rond en blijkbaar is de pre-out van deze versterker prima in orde, het laag rolt energiek de kamer is!
Lisa’s stem staat strak geplaatst tussen de luidsprekers en het meerstemmige deel wordt prima ontrafelt.


Chris Jones’s nummer The Last Fallen Leaf van het album Roadhouses & Automobiles laat prachtig gitaarwerk horen. Helder, vol body en een uitstekende textuur, je kunt het snarenmerk horen. Het glijden van de vingers staat fraai los van het tokkelen over de snaren.


Hier kan ik echt van genieten, het Hadouk Trio en dan helemaal van het nummer Yillah van het album Air Hadouk. Prachtig opgenomen muziek met fraaie instrumenten. Neem de Duduk een mooi blaasinstrument  met een aparte klank. Het wordt door de EX-M1+  geweldig mooi en met kracht in de ruimte tussen de luidsprekers gepresenteerd. Ook het subtiele orgeltje staat mooi geïsoleerd van de rest van de instrumenten.
Het percussiewerk is strak, ritmisch en de diepe bastrommel wordt met veel energie weergegeven. Je hoort de brushes heel gedetailleerd over het vel van de snaardrum glijden, heel fraai.


Rollin’Out van het album Duo Dulfer Directie is een heerlijke samenwerking door Hans Dulfer en Cyril Directie. De krachtige saxofoon van Hans wordt lekker fel en strak weergegeven en perfect ondersteunt door het volle drumwerk van Cyril. De subtiele bekkens zorgen voor een bijzonder mooie begeleiding van al dat geweld.


Het zijn maar een paar nummers die ik hierboven beschrijf, maar eigenlijk is alle muziek een genot om, via deze versterker versterkt, te beluisteren. Ik had best een goed resultaat verwacht van de EX-M1+, maar het resultaat in mijn set mag ik boven verwachting noemen, zeker gezien het feit dat deze versterker onder de 3K aan euro’s van eigenaar mag wisselen.
Je krijgt bijzonder veel inzicht in de muziek doordat het geluid zeer goed wordt ontrafelt. Er is veel ruimte om individuele instrumenten en stemmen waardoor er een fraai 3D geluidsbeeld in de kamer wordt neergezet. Dit is goed te merken als je bijvoorbeeld links uit het midden van de luidsprekers zit te luisteren, de rechter speaker is dan nog goed te horen. Het geluidsbeeld is daardoor dus breed en diep en je wordt echt in de muziek getrokken.  De duidelijke muzikale contouren geeft een strak weergegeven geheel maar met een enorme soepelheid waardoor de muziek echt tot bloei komt.

Ik heb er echt van genoten en vond het stiekem jammer dat de Kinki Studio EX-M1+  weer in de doos moest! Als je een versterker zoekt met een ruimtelijke en natuurlijke klank en tevens voor grote betrokkenheid zorgt, dan mag deze eigenlijk niet aan je lijst ontbreken. Van harte aanbevolen dus!

HOMEPAGE KINKI STUDIO EX-M1+
PRODUCTPAGINA KINKI STUDIO BOELSZ AUDIO

Gebruikte apparatuur:
Voedingskabels Nanotec #308 PC-Triple C koper met Iego koper-rodium stekkers (nanoPWR 308)
1 x Purecable nanoPWR 309 (gebruikt op de DAC)
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch met sCLK-EX op sPS-500 voeding
Intel NUC8i7BEH met iFi DC iPurifier2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Holo Audio MAY DAC Level 2
Purecable linkMSTR XLR interlinks
Kinki Studio EX-M1+
Purecable linkMSTR RCA interlink
Purecable speakerMTSR luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 luidsprekers met IsoAcoustic GAIA II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *