Purecable nano208 interlinks

Ik vind kabels leuk, dik, dun, koper, goud of wat voor materiaal dan ook, het is de punt op de i voor mij, de kers op de taart. Net even díe extra finesses, de laatste details uit de set peuteren. Ondertussen hebben al heel wat merken en soorten hier de revue gepasseerd, met wisselend resultaat. Ik ben altijd op zoek naar de krenten uit de spreekwoordelijke pap met kabels, voor zo weinig mogelijk geld een zo goed mogelijke kabel. Het idee “duur dus goed” heb ik nooit gehanteerd en gezien de resultaten heeft de praktijk ook wel bewezen dat dit inderdaad niet op gaat.
De grootste verschillen in kabels ervaar ik vooral tussen totaal verschillende materialen. Dus tussen koper A en koper B, misschien hooguit anders getwist, is het verschil meestal uiterst klein. Tussen koper en zilver echter is het verschil groter. Mijn voorkeur ligt bij zilver, liefst massief, dus niet “stranded”. Nooit scherp en zeer veel detail!

Via de Facebook Hifi Nederland groep las ik het een en ander over Purecable en dat wekte mijn interesse, zowel qua materiaalkeuze als prijs.
Qua materiaalkeuze omdat de interlinks zijn opgebouwd van HIFC KOPER, een kopersoort wat in mijn boekje nog onbekend was.  Het is bekend dat het oppervlak van geleiders in een audiokabel veel uitmaken in het uiteindelijke resultaat waarbij geldt, hoe gladder, des te beter. Voor sommige fabrikanten een reden om bijvoorbeeld massieve kernen te gebruiken in plaats van een bosje losse dunne geleiders. Bij dat laatste heb je te maken met veel meer raakvlakken tussen de draadjes.
Bij Purecable is gekozen voor geleiders welke bestaan uit 7 strings HIFC koper. Dit materiaal is behandeld met  natuurlijke olie waarbij nanodeeltjes goud en zilver zijn toegevoegd om de kernen te beschermen en de geleiding te bevorderen.
De afwerking is erg fraai, er worden mooie stekkers gebruikt (zie specs) en er kan ook nog gekozen worden voor een sleef in licht of donkere kleursetting. Zonder sleeve is ook mogelijk en dan siert een paarse kabel je set.
Al met al een aparte opbouw en ik wil dan graag horen waar dit zich klankmatig in uit, of juist niet. Voor de prijs hoef je het niet te laten, een set nano208 interlinks van 1 meter koop je al voor onder de €200 en dat is naar mijn bescheiden mening zeker niet te duur.

Wat specs:

  • balanced XLR goud plated Beryllium/Tellurium pluggen of Beryllium koper RCA plug (Tellurium pin) Rhodium plating
  • Dubbel afgeschermde kabel
  • Φ0.32mm × 7-strings (HiFC) nanobehandeling
  • 0.563mm²
  • IsolatiePE rood/transparent + geleidend PVC
  • vibratie opvangend katoenen strengen
  • koperfolie afscherming + drain(Φ0.12mm×7-strings)
  • buitenmantel van paars PVC Φ6.0mm² hittebestendig tot 90℃
  • nanobehandeling: goud 95% zilver 5%

Het contact met de man achter Purecable, Koen Gelderman, was snel gelegd en hij was bereid een tweetal sets nano208 (XLR en RCA) beschikbaar te stellen voor een test.
De kabels zijn erg netjes verpakt in een mooie donkergrijze doos met het Purecable logo op de voorzijde. De beschikbaar gestelde sets zijn voorzien van de lichte sleeve variant en ziet er zeer smaakvol uit en zijn perfect gebouwd.

De kabels hebben eerst ruimschoots ingespeeld alvorens ze serieus beluisterd zijn. De zin of onzin van inspelen laat ik in het midden, misschien is het deels gewenning, maar ik heb me er gewoon aan gehouden.
Gezien bovenstaande ervaring met kabels van diverse materialen had ik toch een beetje de verwachting dat ook nu weer het verschil tussen koper en zilver sterk naar voren zou komen. Verrassend is echter dat de eigenschappen meer richting van zilver dan koper gaan. De nano208 heeft een tonaal neutraal- en mooi open klankbeeld. Na een paar uur luisteren is de kabel ook vergeleken met een koperen interlink en dan is het verschil echt duidelijk. De koperen is duidelijk was softer in het hoog en het middengebied minder open. De winst van de Purecable valt dan op bij bijvoorbeeld zachte stemmen die qua uitspraak beter zijn te volgen. Ook het uitklinken van instrumenten is mooi lang waar het lang moet zijn.
De Purecable nano208 is vergeleken met wat de normaal in gebruik zijnde Tubulus iets slanker in het laag ofwel iets minder vol, maar lees dit niet als slechter, de kwaliteit van de laagweergave is prima en goed gelaagd, maar bij 1 op 1 omschakelen is goed te horen dat de Purecable iets “koeler” klinkt. De bas van Dieter Ilg klinkt daardoor iets minder krachtig. Je kunt het ook omdraaien, de door mij gebruikte zilverkabel is dan wat voller in het laag, het is net vanaf welke kant je het bekijkt.
Door de mooie openheid in midden en hoog is de ruimteafbeelding prima voor elkaar en is mooi breed en diep. Er is nergens een spoor van hardheid of andere uitschieters, erg goed voor elkaar dus.
Doordat er zowel een RCA als XLR geleverd was, kon ik ook beluisteren of hier nog verschillen zijn te bespeuren. Tonaal waren de twee versies eigenlijk identiek. Het enige (op)merkbare verschil is dat de RCA kleiner afbeeld, dus iets minder breed en diep. Bij opnames met extreme ruimte informatie zoals op Polarity van het Hoff Ensemble valt dit op.

Al met al en zeker gezien de prijs, zijn de Purecable nano208 interlinks een uitstekende keuze om in je audioset te wonen, qua match zal het al snel goed gaan. Hooguit als je set al erg zuinig in het laag is, kan het wellicht wat te tam onderin worden. Een kwestie van uit proberen, Purecable wil graag tevreden klanten en je kunt de kabels 14 dagen uitproberen en dat is natuurlijk wel erg prettig!
Ik vind de kabels zeer geslaagd en zou het absoluut geen straf vinden om ze in de set te hebben….

HOMEPAGE PURECABLE

Gebruikte apparatuur:
Supra en Lapp netsnoeren
Synology DS212+ NAS
Tasker C726 digital audio ethernetkabel
Asus RT-AC88U router
Audioquest Pearl CAT700 ethernetkabel
SOtM sMS-200Ultra met sPS-500 voeding
SOtM txUSBultra
Tubulus Argentus USB V2 kabel (2x)
Singxer SU-1 MagnaFied
Tubulus Argentus I2S (HDMI)
Audio-GD R2R 7 DAC
Purecable nano208 (XLR en RCA)
Audio-GD Master 1 voorversterker
Tubulus Argentus XLR interlink
Audio-GD Master 3 eindversterker
Tubulus Argentus V2 luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 NEO luidsprekers
Xanadu HRS20luidsprekers

Een greep uit de gebruikte muziek:
      

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *