Xanadu DS17 AMT

Altijd leuk: logeetjes en vooral als ze niet schreeuwend in de rondte rennen en overal aanzitten. Nee, dan zijn deze logees ideaal. Je zet ze op een goede plek in de kamer en daar blijven ze dan ook gewoon staan. Maken geen herrie, geven alleen muziek door welke je zelf mag uitkiezen. Is dat ideaal of niet?

We hebben het in dit geval over een set Xanadu DS17 AMT. Qua uiterlijk een oude bekende, ik heb jaren met de DS17E gespeeld, ja die met het “dakje”, net zoals deze. Over dat dakje zijn de meningen verdeeld, ik vind het wel gaaf eerlijk gezegd.

Met de AMT voor het hoog ben ik bekend door de Xanadu HRS52 die hier heeft gewoond. Het geeft details in het hoog prachtig weer met een goede spreiding. Vergeleken met de grote bandtweeter in bijvoorbeeld een HRS80 klinkt de AMT iets puntiger en minder zijig.

De magnesium woofer/middentoner is een grotere broer van de unit welke in de HRS17 AMT F2D zat. Deze magnesium mid/laag units zijn werkelijk een beauty’s, niet alleen om te zien met z’n koperen plug, maar ook zeker qua weergave. Het materiaal is licht en stijf en geeft het middengebied heel natuurlijk weer. Krachtig als het krachtig moet maar ook subtiele stemmen en fijne details bij percussie smaken prima. Nou ben ik keramiek in het midden gewent en dat is nóg preciezer, maar deze magnesium unit komt er akelig dicht bij in de buurt.

Voor het laag is de bekende Xanadu hybride tube ingezet waarbij de basunit is gekoppeld aan een pijp. Niet te verwarren met een transmissielijn, de afstemming bij Xanadu is wezenlijk anders. De laagweergave is door de Hybride Tube vol en strak, erg precies en gaat voor een luidspreker van dit formaat zeer diep.
De gelaagdheid is groot en complexe baspartijen zijn erg goed te volgen. Maar ook een gestreken contrabas staat in volle gloed in de ruimte.

Ik kan me mijn DS17E nog goed herinneren, met zijn Dynaudio Esotar tweeter en 17cm mid/laag unit van datzelfde merk. Ook bij die oudere versie was het laag al rete strak en de Esotar tweeter was voor die tijd onverslaanbaar, ik praat wel over midden jaren 90.
De nieuwere versie die nu in de huiskamer staat te spelen gaat daar echter heel ver overheen. Natuurlijk is de aansturende apparatuur daar ook credit aan, maar het geeft wel aan wat deze luidspreker kan.
Ik heb het vaker bekend ben ik gek op de Xanadu handtekening die in alle creaties van de ontwerper is terug te vinden. Er zijn al vele luidsprekers beluisterd en ik ken geen andere luidsprekers die zo transparant en open klinken als de Xanadu’s binnen de gelijke prijsklassen. Ook de Xanadu DS17 AMT is hier weer een voorbeeld van: een heerlijk spelende luidspreker, met een mooie tonale balans, mooi open met een krachtig middengebied en de kwaliteit van het laag uit de Hybride Tube is voor deze grootte van luidsprekers bij na onverslaanbaar!

PRODUCTPAGINA XANADU DS17 AMT

Gebruikte apparatuur:
Supra en Lapp netsnoeren
Synology DS212+ NAS
Asus RT-AC88U router
Audioquest Pearl CAT700 ethernetkabel
SOtM sMS-200Ultra met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Singxer SU-1 MagnaFied
Tubulus Argentus I2S (HDMI)
Audio-GD R2R 7 DAC
Audio-GD Master 1 voorversterker
Tubulus Argentus XLR interlink
Audio-GD Master 3 eindversterker
Tubulus Argentus V2 luidsprekerkabel
Xanadu DS17 AMT luidsprekers

Reacties gesloten