Aurum Cantus V30M

Bij de luistersessie van de Matrix X-Sabre Pro dac had Jack Boelsz van Boelszaudio het al geopperd: of ik een keer een set Aurum Cantus luidsprekers wilde beluisteren. Nou ja, ik kon weinig redenen bedenken waarom ik dat niet zou doen dus kom maar op. Zo gezegd, zo gedaan en aldus stond Jack vorige week met 3 dozen voor de deur.
Uit twee dozen kwamen de Aurum Cantus V30M monitor luidsprekers en de pittig zware stands kwamen uit de derde doos. De Xanadu HRS80 opzijgeschoven en de V30M set werd netjes opgesteld.
De V30M luidsprekers en stands zijn werkelijk heel fraai in pianozwarte lak afgewerkt, ik begrijp van Jack dat er 14 lagen lak op gaan, en de stands zijn verder aan de voor en achterzijde afgewerkt met zwart leer, heel chique en zeker niet verkeerd voor €2895 per paar en voor de stands komt er €495 bij.
De tweeweg basreflex luidsprekers zijn voorzien van carbon sandwich units voor midden/laag vanaf zo’n 40Hz. Rond de 2000Hz nemen de mooie bandtweeters het over om tot 40kHz door te gaan. Dit alles bij een maatvoering van 435×226×386mm (hxbxd) en ze wegen bijna 17kg per stuk.

Na een paar dagen te hebben losgespeeld en wat heen en weer schuiven, kon serieus luisteren beginnen. De versterker moest wel verder opgeschroefd worden dan normaal, het rendement van 88dB is beduidend lager dan de Xanadu’s, maar de Audio-GD Master 3 heeft er geen enkele moeite mee.


Voor wat betreft de ruimtelijke weergave mag de Aurum Cantus V30M hun kunsten laten horen met het nummer Revamp van het Hoff Ensemble. Ondanks de iets lagere hoogoutput gaat dat prima, je “kijkt” een redelijk diepe ruimte in. De vegers op de snaardrum op de achtergrond  klinken heel los en fijntjes.
Het laag is diep en rond met veel energie.


In het nummer Bolero Triste van het Rosenberg Trio samen met Toots Thielemans zit boordevol kleine details en dit wordt met een fijne rust weergegeven. Het middengebied is terughoudender dan ik gewend ben met het keramiek van de Xanadu’s waardoor instrumenten als bongo’s niet die felle attack hebben.
De gitaren krijgen via de V30M set wel een behoorlijke body mee. De mondharmonica van Thielemans klinkt vol en mooi afgebakend.


A Thousand Kisses Deep van het album Nightfall met Dieter ilg en Till Brönner: het is verwonderlijk welke hoeveelheid diepe en volle bassen deze kleine luidsprekers de kamer in kunnen slingeren. Met je ogen dicht zou je niet geloven dat er kleine luidsprekers staan te spelen. De trompet van Brönner staat mooi in de ruimte tussen de speakers en klinkt nergens dun of iel maar lekker vol.


Ulla Meinecke’s stem op het nummer Die Tanzerin is erg krachtig en dat laat de V30M set goed horen. Er zit een enorme ruimte in deze opname maar die wordt wat kleiner afgebeeld dan ik gewend ben. Daardoor is ook het uitklinken van Ulla’s stem en de instrumenten wat aan de korte kant.


30000 days van Yello op het album Toy barst van de energie en dat geven deze kleine monitoren prima weer, een tikkie dik in het laag maar dat past dit nummer wel. Dit is ook zo’n nummer wat op sommige systemen wel eens tè kan zijn qua hoeveelheid informatie en erg druk overkomen. Dat is een eigenschap die de V30M vreemd is, de muziek heeft een mooie rust en zal nooit scherp klinken of een hard karakter krijgen.


Zoals bij een eerdere sessie al eens gezegd, het nummer Childhood van Ferenc Snétberger van het album Nomad kán soms wat rommelig in het laag klinken. En dat had ik, gezien het karakter van deze V30M set, eerlijk gezegd wel verwacht. Echter dat viel reuze mee, het midden/laag is hier wat aan de vette kant maar laat toch voldoende gelaagdheid horen. Er is zeer veel te horen in dit nummer, maar die drukte kan deze luidsprekerset prima aan.


De Aurum Cantus V30M set is in staat om beste hoge volumes weer te geven en de AudioEnZo huiskamer met muziek vullen is dan ook geen enkel probleem.
De tonale balans is duidelijk in het voordeel van het laag en lage middengebied,  het hogere midden en hoog is wat meer ingetogen. Dat was wennen, want daardoor klinkt het geluidsbeeld wat minder gedetailleerd en merk je dat aan de kleiner afgebeelde ruimtelijkheid. De klankkleur is door deze tonale balans lekker warm en daardoor vergevingsgezind voor wat kribbige opnames.
Het gehele beeld is verder stabiel en instrumenten en muzikanten dwarrelen niet door de ruimte maar staan steevast op hun plek.

Elk audioset is een combinatie van diverse componenten welke je zo goed mogelijk moet laten matchen, hierdoor is het geheel meer dan som der delen. Sluit deze fraai afgewerkte Aurum Cantus V30M set aan op een installatie met lekker veel pit en je hebt een uitstekende combi voor het geld!

PRODUCTPAGINA BOELSZ AUDIO

Gebruikte apparatuur:
Supra en Lapp netsnoeren
Synology DS212+ NAS
Tasker C726 digital audio ethernetkabel
Asus RT-AC88U router
Audioquest Pearl CAT700 ethernetkabel
SOtM sMS-200Ultra met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
SOtM txUSBultra
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Singxer SU-1 MagnaFied
Tubulus Argentus I2S (HDMI)
Audio-GD R2R 7 DAC
Tubulus Argentus ACSS
Audio-GD Master 1 voorversterker
Tubulus Argentus XLR interlink
Audio-GD Master 3 eindversterker
Tubulus Argentus V2 luidsprekerkabel
Aurum Cantus V30M luidsprekers

4 reacties

  1. Thanks for writing this. They look fantastic and I’m really impressed with their form.

    Seems like you admire the speakers more than like them?

    Did you try bi-wiring the drivers to help improve treble definition?

    Do you think the speakers need a treble-heavy amplifier to ‘come alive’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *