Matrix X-Sabre Pro DAC

Onlangs werd ik benadert door Jack Boelsz van Boelsz Audio met de vraag of ik zin had om eens wat apparatuur te beluisteren. Nou, dat is natuurlijk niet tegen dovemansoren getypt en heb daar uiteraard positief op gereageerd. Boelsz Audio is importeur van diverse merken, onder andere JF Digital, Audreal en Matrix Audio. Ook levert Boelsz luidsprekers en wel van het merk Aurum Cantus. Behalve aan winkels levert Boelsz Audio ook aan particulieren.

Aldus heeft Jack het eerste apparaat netjes in huize AudioEnZo afgeleverd in de vorm van een prachtige Matrix X-Sabre Pro DAC, alwaar het apparaat aan de pijnbank aangesloten mocht worden. De Matrix X-Sabre Pro DAC is een redelijk kleine maar zeer solide gebouwde DAC van Chinese makelij op basis van de Sabre ES9038Pro DAC chip. De behuizing bestaat uit één blok uitgefreesd aluminium, erg fraai. Het test exemplaar is in smaakvol zwart uitgevoerd maar kan ook in een zilveren kleur worden geleverd.
Ook wordt er een erg fraai uitgevoerde metalen afstandsbediening meegeleverd.

Matrix X-Sabre Pro dacWat technische eigenschappen:

 • Digitale ingangen: USB, S/PDIF coaxiaal en optisch, AES/EBU en I2S (HDMI )
 • Speelt DSD via elke ingang!
 • Formaten: tot DSD1024 en PCM 768kHz/32bit.
 • Instelbare klok: Synchroon of a-synchroon
 • 3 Crystek ultra-low phase noise oscillators, voor 44.1 kHz, 48 kHz (en meervouden daarvan) en als referentieklok voor de ES9038Pro.
 • ES9311Q ultra low noise LDO (voltage regulators), met gescheiden voeding voor de linker en rechter kanalen van de ES9038Pro DAC chip.
 • 7 PCM filters
 • Voorversterker modus: waarbij het uitgangssignaal 18dB digitaal kan worden versterkt.
 • Infoschermpje met info over ingang, audioformaat, volume etc.
 • Tiptoetsbediening aan voorzijde of via afstandsbediening.
 • Noratel transformator en Neutrik connectoren.
 • XLR- en RCA uitgangen.
 • Afmetingen: 300mm(B) x218mm(D) x45mm(H)
 • Gewicht: 3,7 kg

De Matrix X-Sabre Pro DAC is beluisterd met de default settings voor wat betreft de filtering en de digitale muziekdata is aangeleverd via de I2S ingang. Voor analoog uit is de XLR uitgang gebruikt.
De eerste klanken na aansluiten waren meteen veelbelovend, een mooi rustige klankbeeld en er is veel detail te horen.
Een ander mij bekend apparaat met een Sabre ES9038pro DAC chip is de Audio-GD NFB-27.77 DAC/voorversterker. Daarmee vergelijken is niet helemaal eerlijk omdat ook de voorversterker verschilt en ook niet via I2S geluisterd kon worden. Maar het karakter van het geluid is wel vergelijkbaar, behalve het middengebied. Was dat bij de NFB-27.22 wat terughoudend, bij de Matrix X-Sabre Pro is dat geenszins het geval, dat klinkt mooi open en krachtig.

Hieronder de bevindingen in wat meer detail:

Anne Bisson’s Little Black Lake van het album Blue Mind is een geweldig mooi opgenomen nummer. De piano klinkt mooi krachtig en natuurlijk via de Matrix DAC. De zachte passages in Anne’s stem en het uitklinken van de pianosnaren zijn zeer goed te volgen waarmee het duidelijk is dat in deze DAC zowel de digitale als analoge zaken goed voor elkaar zijn.


Het nummer Revamp van het album Polarity van het Hoff Ensemble blinkt uit in ruimtelijkheid en een slecht ontworpen DAC zal dat voor een gedeelte teniet doen. Zo niet deze X-Sabre Pro, integendeel, de ruimte wordt  mooi afgebeeld en de muur achter de set vervaagd om ruimte maken voor de diepteafbeelding. Nog beter dan de diepte is de breedte van het geluidsbeeld waardoor er een enorme stage voor je neus wordt afgebeeld!


Het Franse Hadouk Trio is een ethno jazzband welke zeer fraaie muziek maakt met behulp van vele bekende en onbekende instrumenten. Air Hadouk is een geweldig mooi album en het nummer Yillah een van mijn favorieten.
De percussie klinkt op deze X-Sabre Pro DAC strak en soepel. Het blaasinstrument (vraag me niet wat het is) klinkt  subtiel waar dat moet maar ook zeer kracht indien gevraagd.
De klappen op de basdrum worden krachtig en met veel energie de kamer ingeschoten, heerlijk.


Dieter Ilg’s Mein Beethoven mag in geen enkele jazz collectie ontbreken. Je leest wel eens dat een set zorgt voor emotie, maar natuurlijk maakt de set dat niet, maar het zorgt er wel voor dat het kan worden beleefd. Het nummer Soldier’s Dream is een nummer vol emotie wat, afgespeeld via deze DAC, prima overeind blijft.
De baspartijen klinken fraai gelaagd en met veel energie!


Ralf Illenberg’s gitaarspel op het album Red Rock Journeys is heerlijk ritmisch en ik wordt er vrolijk van. Vooral het nummer Frogs zorgt daar bij mij voor, tenminste als het goed wordt weergegeven.
De gitaar klinkt fraai met een goed te horen texture, er ontbreekt niets aan detail. Samen met de ondersteunende baspartij wordt er heerlijk gemusiceerd!
Afgespeeld via de Matrix X-Sabre Pro DAC zorgt inderdaad voor een blij gevoel en dat is fijn om te ervaren, hier slaagt de DAC dus ook met vlag en wimpel.


Bijna mijn testnummer aller tijden, het nummer Childhood van het album Nomad van Ferenc Snétberger. Een heerlijk nummer met heerlijk gitaarspel en ritmische percussie.
De DAC slecht ook deze testhobbel met verve, de ruimte is mooi te horen en de texture van de instrumenten worden prima ontrafelt. Het lekkere ritmische van dit nummer wordt door het rekenalgoritme van deze DAC prima overeind gehouden.


Uiteraard is de Matrix X-Sabre Pro DAC ook beluisterd via de USB ingang en ook die is prima geïmplementeerd. Er is wel verschil te horen in vergelijk met de I2S ingang. De ruimtelijkheid boet iets in en zal mede komen doordat de micro-detaillering net even minder is dan via I2S. Maar als je het verschil nog nooit ervaren hebt is daar goed mee te leven. Heb je dat verschil wel ervaren, dan kun je niet meer terug.
Verder heeft de Matrix X-Sabre Pro DAC zich afgelopen week ontpopt als een uitstekende klinkende DAC, ik kan niet anders zeggen. Een prima oplossend vermogen gecombineerd met een heel prettige rust in het geluidsbeeld en die karaktereigenschappen zijn een erg fijne combinatie.
Dan toch ook de vraag hoe deze muzikale kwaliteit zich verhoudt met een DAC als de Audio-GD R2R7, het is toch prettig om een referentie te hebben en die heb ik toch in huis, kabeltjes omsteken is zo gebeurt. Nou, alhoewel de R2R7 zo’n 1000 euro duurder is, houdt de Matrix X-Sabre Pro zich erg goed staande. Het oplossend vermogen en dynamisch bereik van de R2R7 is nog een tandje hoger waardoor er meer ruimte in het muziekbeeld, vooral in de diepte en er nog een fractie meer texture waar te nemen is. Maar de X-Sabre Pro zit ‘m dicht op de hielen en dat is een zeer goede prestatie.
De bovenstaande klankeigenschappen, in combinatie met de zeer fraaie bouwkwaliteit, het prettige formaat, de ruime aansluitmogelijkheden en instellingen, maken de Matrix X-Sabre Pro een begeerlijk apparaat welke in vele sets uitstekend in te zetten!

PRODUCTPAGINA MATRIX X-SABRE PRO

Gebruikte apparatuur:
Supra en Lapp netsnoeren
Synology DS212+ NAS
Tasker C726 digital audio ethernetkabel
Asus RT-AC88U router
Audioquest Pearl CAT700 ethernetkabel
SOtM sMS-200Ultra met sPS-500 voeding
SOtM txUSBultra
Tubulus Argentus USB V2 kabel (2x)
Singxer SU-1 MagnaFied
Tubulus Argentus I2S (HDMI)
Matrix X-Sabre Pro DAC
Audio-GD Master 1 voorversterker
Tubulus Argentus XLR interlink
Audio-GD Master 3 eindversterker
Tubulus Argentus V2 luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 NEO luidsprekers

5 reacties

 1. Goedemiddag,

  Ik ben mijzelf aan het verdiepen in da-converters en kwam bij de Matrix X-Sabre Pro DAC (MQA) uit.
  Ik heb nu een Hegel HD30 en vraag mij af, of de hier geteste DAC een nog betere geluidskwaliteit kan geven dan de Hegel HD30 vanwege de hogere resoltuties. Oftewel heeft het zin om alleen vanwege de resoluties en bits.

  Ik speel mijn Inuos Zen via USB naar de HD30 naar mijn Luxman L509X en Kef Blade2

  • Hoi Martin,
   Het beste advies wat ik kan geven is: haal het apparaat in huis en vergelijk een op een. Ik ken de dac in de Hegel niet dus kan daar ook weinig over zeggen.
   Het is ook niet alleen het digitale deel wat kwaliteit bepaald, zeker de kwaliteit van de analoge uitgangen doen een fikse duit in het zakje.

   Gr René

 2. Heb deze dac nu een maand in huis. Het is men vierde dac en de beste tot nu toe (ook de duurste). Verbonden met wireworld xlr naar rotel rb-1582II en speakers b&w 702s2. Vorige dac’s waren marantz HDDAC1, KECES S3, oppo udp-205 en nu deze. Heb ook nog een udp203 waarin ik een i2s kaart en LPS ga steken van oppomod. Zeer benieuwd naar klank.

 3. Met interesse je review gelezen. Ben benieuwd naar de prijs
  Mvg
  WJ

  • Hoi WJ,
   Dank voor je reactie! De X-Sabre Pro DAC zoals hier besproken kost €1695. Er is ook een MQA versie, die is €200 duurder.
   Gr. René

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *