Flare Audio Calmer

Onlangs las ik een bericht op Facebook in de High-end Audio Nederland groep over de fabrikant Flare Audio en dan specifiek het product Calmer. Het betreft hier, zoals ze zelf aangeven een “small in-ear device that increases sound quality and reduces stress”, oftewel een klein in-oor apparaat dat de geluidskwaliteit verhoogt en stress vermindert. Nou, apparaat, het zijn zeer kleine zacht silicone koffiefilters met een gat aan de onderzijde en een piepklein pennetje om ze weer uit je oor te trekken.

Wat zou het dan moeten doen? Nou ze claimen nogal wat, namelijk een betere geluidskwaliteit bij:
– Luisteren naar muziek via luidsprekers of hoofdtelefoon
– Luisteren naar muziek bij concerten of in de auto
Maar ook minder stress tijdens:
– Reizen
– In rumoerige omgeving
– Elke omgeving waar je meer kalmte wil
– En het zou kùnnen helpen bij tinnitus
En dat komt allemaal door een technologie wat stress-triggerfrequenties (vervorming in geluid) vermindert zonder geluid te dempen. Door de constructie en daardoor resonantie van onze oren schijnt er zo’n 20 dB aan vervorming worden toegevoegd aan het binnenkomende geluid. De Calmer’s zouden dit grotendeels moeten elimineren.

Voor €22,95 wil ik dat natuurlijk wel eens proberen, als ze werkelijk doen wat er wordt geclaimd is het natuurlijk een koopje, zeker omdat tinnitus wordt genoemd!
Zo gezegd zo gedaan en een dag of 5 later lag het pakje al in de brievenbus.
De Calmer’s zijn netjes milieuvriendelijk ingepakt en na openen van de verpakking kijken de twee minuscule devices je aan. Er is een mooie kleine pouch bijgeleverd om ze op te kunnen bergen, netjes!
Je moet even goed kijken hoe je ze in je oren moet stoppen, maar het bijgeleverde plaatje is duidelijk. In eerste instantie had ik wel zoiets van “die vind ik nooit meer terug in mijn oren”, maar dat viel eigenlijk reuze mee. Eenmaal op z’n plek heb je er, na een poosje,  niet zoveel erg meer in. Bij Flare zeggen ze dat je eerst 24 uur moet wennen en dat snijdt inderdaad wel hout. Vooral het feit dat de Calmer’s best wel het binnenkomende geluid wel iets dempen en ik was dan ook stik benieuwd wat het effect tijdens muziek luisteren dan zou zijn.

Als je de Calmer’s voor het eerst in je oren plaatst is toch het eerste wat opvalt dat ze best comfortabel dragen, het zachte siliconen materiaal voel je bijna niet, een groot pluspunt naar mijn idee.
Wat ook meteen opvalt is een reductie van binnenkomend geluid, alles klinkt net even wat zachter, muziek, stemmen maar ook omgevingsgeluid. Vooral dat laatste zorgt voor meer rust in je hoofd, echter dat muziek bijvoorbeeld zachter klinkt en dat vooral mid en hoog is dan weer irritant.
Na ze 24 uur gedragen te hebben voel je ze helemaal niet meer en, ook een pluspunt, ik ben ze in de nacht ook niet kwijtgeraakt. Ga die kleine dingetjes maar eens terugvinden 😉

Voor wat betreft tinnitus kan ik kort zijn, daar heeft het bij mij niet tegen geholpen. Sterker nog, omdat de tinnitus piep door mijn hersenen wordt gemaakt en het binnenkomende geluid door mijn oren wordt opgevangen en nu iets wordt gedempt, valt de piep zelf meer op en dat is dan wel weer jammer.
Dan was het tijd voor muziek, dat zou door de verminderde vervorming en resonantie door je oren, beter moeten klinken. En ik moet zeggen, er is meer rust in het muziekbeeld. Maar of dit door die lagere vervorming komt waag ik nu nog te betwijfelen, het klinkt namelijk gewoonweg zachter en daardoor mis ik echt de fijne nuances in het hoog, de scherpe afbakening van stemmen en instrumenten is minder.
Het is een beetje zoals je in een zak chips knijpt, het felle geknisper is met de Calmer’s in je oren minder irritant, maar je hoort nog steeds wel geknisper. Echter ik wil als er geknisper in de muziek voorkomt, dat gewoon goed horen want het hoort bij die muziek.

Er is een paar dagen getest, wisselend met en zonder de Calmer’s en kan niet anders zeggen dat telkens het gevoel er is dat met Calmer’s in mijn oren er iets mist in de muziek, die lekkere fijne micro details waar ik zo gek op ben en zorgen voor stagediepte, juiste plaatsing en texturen van instrumenten en stemmen in het muziekbeeld.
Het laag in de muziek wordt in kwaliteit het minst aangetast maar je ervaart het, door het verminderde mid-hoog  en hoog, juist iets luider. Anders gezegd verandert de tonale balans in het geluidsbeeld.
Ik heb ze toch echt de kans gegeven, maar hoe verder ik in de week kwam, des te meer kwam ik erachter wat er mis gaat. Bijvoorbeeld het mooi lang uitklinken na het beroeren van een gitaarsnaar of de mooi lange galm van een stem in een bepaalde ruimte. Die worden stomweg korter omdat het laatste zachte deel niet meer goed binnenkomt, het is teveel gedempt.
Bij het nummer Liberty van de Noorse zangeres Anette Askvik merkte ik dat mijn telefoon belangrijker werd dan de muziek,  terwijl ik normaal erg kan genieten van dit nummer en er altijd met volle aandacht naar luister. De Calmer’s geven ook hier wel een bepaalde soort rust, maar ze halen ook de sjeu van zo’n nummer af. De aanzet van de saxofoon vind ik geweldig om te horen, de echtheid en het gemak zoals de set juist die subtiele klanken weergeeft, heerlijk, maar dan wel zonder de Calmer’s. Mèt de Calmer’s is juist díe magie nagenoeg weg.

Mijn set is getuned zoals ik muziekweergave graag hoor, met veel detail. Als ik op een audioshow naar diverse sets zit te luisteren heb ik vaak al snel “oké, mooie set maar er mist wel iets naar mijn smaak” en dan ga ik door naar de volgende kamer. Tuurlijk zitten er geweldig mooie sets tussen, maar ook genoeg waar ik snel weer weg ben.
Met de Calmer’s in mijn oren is het alsof ik naar net zó’n set op een audioshow zit te luisteren. Klinkt goed, maar er mist wat. De magie is eruit geraakt voor mij. Nou is mijn ervaring totaal geen maatstaf voor het hele audioland, het is puur mijn beleving en iemand anders kan wellicht helemaal weglopen met deze “vervormingsfilters”. Een ding is zeker, ik laat ze voor wat  het is en ze wonen vanaf nu niet meer in mijn oren maar in hun lekkere zachte pouch….

PRODUCTPAGINA FLARE AUDIO CALMER

Gebruikte apparatuur:
Voedingskabels Nanotec #308 PC-Triple C koper met Iego koper-rodium stekkers (nanoPWR 308)
1 x Purecable nanoPWR 309 (gebruikt op de DAC)
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch met sCLK-EX op sPS-500 voeding
Intel NUC8i7BEH met iFi DC iPurifier2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Holo Audio MAY DAC Level 2
Audio-GD Master 1 voorversterker
Purecable linkMSTR XLR interlinks
Purecable linkMSTR RCA interlink
Audio-GD Master 3 eindversterker
Purecable speakerMTSR luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 luidsprekers met IsoAcoustic GAIA II

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *