SOtM sMS-200ultra Neo

Al een tijd geniet ik van de fraaie klanken van de SOtM sMS-200ultra streamer. Als duo met de sPS500 voeding is de weergave van de muziek via deze set subliem  in mijn oren. Ik lees wel eens dat streamen eigenlijk altijd wel “digitaal” blijft klinken, mwah, dan hebben ze waarschijnlijk nog nooit de SOtM streamers gehoord.

En dan komt er een upgrade van de sMS-200ultra op de markt, namelijk de Neo versie. “Waarom?” vroeg ik me af, hoe kun je iets wat al zo goed is gaan verbeteren? Er gaan geluiden in de rondte dat, omdat het alleen een “betere” condensator betreft, de oude condensator niet meer te verkrijgen zou zijn. Zou natuurlijk kunnen en in dat geval hebben ze dat marketing technisch erg goed gedaan.
Maar als deze upgrade echt alleen maar dàt zou zijn en geen verbetering zou zijn, zakken ze toch wel snel door het ijs toch? Wellicht is het toch meer dan alleen marketing en er is maar één manier om dat te ontdekken, om laten bouwen naar een Neo dus! De aanpassing is niet duur, bij Magna Hifi kost het 5 tientjes en dat is de moeite waard om te avonturen, zo gezegd zo gedaan…

In de dagen na de Neo aanpassing had ik me door omstandigheden totaal niet met muziek luisteren bezig gehouden. Yep, ook in huize AudioEnZo zijn er wel eens andere zaken die de aandacht nodig hebben. Maar er komt altijd weer een moment dat ik er weer lekker voor ga zitten, zo ook deze keer.
Na de eerste nummers bekroop me een gevoel van “het klinkt wel goed maar niet zoals ik het wil!”. Het laag was wat ielig, het hoog niet zo detailrijk en ruimtelijk en het middengebied was wat muffig (heb er even geen ander woord voor). Alle reden om te meteen te gaan pielen met kabels en instellingen en al wat je meer kunt bedenken, maar dat hielp allemaal niet. Ik begreep er geen bal van, wat zou hier nou de oorzaak van kunnen zijn en het heeft zomaar een paar dagen geduurd voordat het een klein beetje begon te dagen. De Neo aanpassing was klaarblijkelijk naar een tijdlelijk onbereikbaar plekje in mijn geheugenmassa weggezonken, ik was de aanpassing werkelijk totaal vergeten.

De dagen daarna zorgden er voor dat het langzamerhand wel weer iets beter werd en nadat het Neo-besef volledig mijn bewust denkende hersendelen had bereikt kon ik tevens bedenken dat dit tijd kon kosten om op smaak te komen.
Na deze periode was het laag bijgetrokken tot het niveau van de pre-Neo periode. Wel iets zachter maar dat was met de Fusion Amps zo bij te stellen door de laagoutput 2 dB te verhogen waarna het laag werkelijk strakker en beter gelaagd is dan voorheen. Het middengebied was inmiddels ook op smaak gekomen en heeft gewonnen in de vorm van rust zonder in kwaliteit aspecten zoals detail of ruimte te verliezen.
Het hoog is net als het midden wat rustiger geworden en naar mijn smaak iets tè. Nou hebben mijn Xanadu’s een mooi schakelaartje aan de achterzijde waarmee het hoog iets op gaat lopen en dat was net de truc om de balans weer goed te krijgen en alle details weer uitstekend weer worden gegeven.  Sterker nog, heel soms zat er wel eens een bepaald randje aan een stem of instrument, dit is bij de Neo minder en bij een enkele opname is dat best gunstig.

Zo zie je maar hoe aanpassingen in de audioset voor malle situaties kunnen zorgen, je kunt  het van te voren niet bedenken 🙂 Er is overigens ook een Neo frontje te koop waardoor ook het uiterlijk getooid wordt met de letters Neo, al moet je dat met een loep zoeken. En als echte Nederlander vond ik bij tachtig euro voor drie letters wel wat overdreven…
Alhoewel het niet helemaal vanzelf ging is de Neo versie is in mijn set toch een verbetering gebleken. Er waren wat aanpassingen aan laag en hoog voor nodig alvorens het oude niveau voorbij werd gestreefd, maar dan heb je wel wat en het is zeker de moeite waard…

PRODUCTPAGINA SOtM sMS-200ULTRA
UPGRADE NAAR NEO VIA MAGNA HIFI

Gebruikte apparatuur:
Supra en Lapp netsnoeren
Synology DS212+ NAS
TP-Link TS-LG105 switch met iFi iPower voeding
Intel NUC8i7BEH met iFi iPurifuer2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Singxer SU-1 met SOtM sCLK-EX Upgrade
Tubulus Argentus I2S (HDMI)
Audio-GD R-7 DAC
Tubulus Argentus ACSS interlink
Audio-GD Master 1 voorversterker
Tubulus Argentus XLR interlink
Audio-GD Master 3 eindversterker
Tubulus Argentus V2 luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 luidsprekers

3 reacties

 1. Hallo René, sinds gister zie ik mijn Sotm niet meer in Roon. Ik stream meestal via Tidal of mijn Nas. Eerder deze week zette ik in roon liveradio aan en kreeg een raar geluid uit de speakers. Sotm ook toen niet te vinden. De volgende dag weer wel. Nu flikkert het groene licht aan de voorkant erger dan anders. Via de laptop kan ik de Sotm wel vinden en zie dat Roon actief is! Via eunhasu.local. Ik heb via Frank de Kok zijn excogal dac te leen, via mijn eigen Topping D90 kan ik altijd wel liveradio afspelen. Maakt de Sotm wel contact met de Nuc waar Roon opstaat. In Roon zie ik nu alleen afspelen via de Iphone. Hoop dat jij hier iets mee kan?!
  Mvg, Corné Hamelink

  • Goedemorgen Corné,
   Dat is wel een hele rare, vooral omdat het niet consistent is. Ga dan deken aan een slecht contact ergens in de keten. Dus ik zou eens alle verbindingen welke in de digitale keten zit losnemen, controleren, eventueel schoonmaken en er weer stevig induwen.

   Ik heb zelf een keer een probleem gehad met de sMS-200ultra dat deze niet meer werkte en toen bleek het microSD kaartje defect. Nieuw kaartje genomen en er een verse Eunhasu image op geschreven en voilá, het werkte weer.

   Hoe dat te doen vind je hier: https://docs.sotm-audio.com/doku.php?id=en:eunhasu:burn_sdcard_image

   Gr. René

   • Goedemiddag René, inmiddels via livefidelity opgelost. Bleek in mijn Comet Dac te zitten. Deze bleek moeite te hebben met de wisseling tussen hires en bv radio luisteren. Is dus opgelost. Nog vriendelijk dank voor jou reactie.
    Veel luisterplezier toegewenst!!
    Mvg, Corné

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *