Holo Audio Spring II DAC level 2

Herinner je de Holo Audio Spring DAC’s nog? Fraaie DAC’s waarvan ik zeer heb genoten. Maar ook bij Holo gaat de vooruitgang door. Nieuwe technieken en betere materialen zouden de Holo DAC’s weer een stukje hoger in de kwaliteitsboom moeten plaatsen. Dat mag ook wel, de nieuwe generatie Holo DAC’s zijn puur in prijs omhoog gegaan, voor deze Level 2 moet dan ook een ruime 2200 euro worden afgerekend, daar krijg je dan weer wel een heel fraaie afstandsbediening bij (alleen bij Level 2 en 3 overigens).

Dit keer ligt dus de Level 2 op de testbank, qua uiterlijk niet zo heel veel verandert ten opzichte van de eerste generatie, maar wat het eerst opvalt is het display welke sterk is verbetert en biedt daardoor meer informatie. Nog steeds is de sample frequentie prominent in beeld maar ook de modus is zichtbaar evenals de gekozen input.
De basistechniek is gebleven, het is nog steeds een R2R DAC, maar van een nieuwere generatie waardoor de DAC sneller is en lagere vervormingscijfers heeft bij kleine signalen. Ook de USB en I2S interfaces zijn aangepakt en verbeterd en is er zeer goed Femtoklok geplaatst.
De vernieuwde techniek maakt ook dat deze DAC als eerste ter wereld DSD1024 afspeelt!
Zowel de buitenzijde als de gehele lay-out van de binnenzijde zijn uitermate strak ontworpen, daar kunnen heel wat fabrikanten nog wel wat van leren. Het is dan ook een plaatje om alleen al naar te kijken. Als deze DAC net zo mooi klinkt als dat het eruit ziet…..

In eerste instantie is er via de USB ingang geluisterd, de Singxer SU-1 woonde namelijk tijdelijk even bij Magna Hifi.  De USB van de nieuwe Holo lijn is opnieuw ontworpen en verbeterd en ik had daar goede verwachtingen van, maar dat viel eerlijk gezegd een klein beetje tegen. Het klonk niet zo lekker los en open als verwacht en dan vooral op NOS modus. Overschakelen naar OS gaf meteen meer lucht en detail in het geluidsbeeld waardoor het al beter opentrok.
De Amanero USB ingang van Audio-GD R-7 is zeker niet ’s werelds beste, maar de R-7 DAC klinkt via USB toch echt een stuk beter. De Holo Spring II DAC geeft een wat kleinere stage met minder goede plaatsing.

Met de terugkeer van de Singxer SU-1 was het weer mogelijk om de DAC’s via I2S aan te sluiten, zo zeg, dat is wel even een verschil. Het fraaie open geluidsbeeld is terug en de genietbaarheid van de weergegeven muziek stijgt enorm. Alles klinkt minder geknepen en er zit weer diepte in het geluidsbeeld.
Het meest opvallend is dat de Holo Spring II Level 2 DAC via I2S op NOS nu beter klinkt dan op OS. Voller in het laag, luchtiger en ruimtelijker in midden en hoog.
Stemmen van zangeressen zoals Ulla Meinecke, Sara K en bijvoorbeeld Anna Bisson staan mooi vast in de ruimte geplaatst, niet te groot of te klein. Het laag van de bas van Dieter Ilg op het nummer A Thousand Kisses Deep is mooi vol, strak en lekker diep.
Ook de ritmiek is prima voor elkaar, een nummer als Childhood van Ferenc Snétberger wordt nergens rommelig en klinkt erg fraai. Ook de  texture van instrumenten komt goed en geloofwaardig uit de verf. De micro details in het hoog hadden nog wel een streepje meer duidelijk naar voren mogen komen naar mijn smaak, maar klinken toch wel ruim voldoende voor deze prijsklasse en op zich geen absoluut nadeel: in een set die wat kan pieken in het hoog is deze eigenschap weer een zegen, dat kan ook zomaar het geval zijn.

In direct vergelijk met de Audio-GD R-7 komt de Holo nu wel meer in de buurt, maar is de R-7 nog steeds een maat te groot, in mijn set tenminste. Het prijsverschil tussen deze Holo Spring II Level 2 DAC in de Audio-GD R-7 is rond de €400, dus het verschil mag er ook wel zijn.
Met de vernieuwde Holo Sping II DAC’s heeft deze fabrikant weer een prachtige apparaat afgeleverd, mooi gebouwd, prima verbeteringen en een, vooral via een I2S verbinding, zeer fraaie klank!

PRODUCTPAGINA MAGNA HIFI

© Magna Hifi

Gebruikte apparatuur:
Supra en Lapp netsnoeren
Synology DS212+ NAS
Tasker C726 digital audio ethernetkabel
Asus RT-AC88U router
Audioquest Pearl CAT700 ethernetkabel
SOtM sMS-200Ultra met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Singxer SU-1 met SOtM sCLK-EX Upgrade
Tubulus Argentus I2S (HDMI)
Holo Audio Spring II Level 2 DAC
Van den Hul Thunderline XLR interlink
Audio-GD R2R 7 DAC
Tubulus Argentus ACSS interlink
Audio-GD Master 1 voorversterker
Tubulus Argentus XLR interlink
Audio-GD Master 3 eindversterker
Tubulus Argentus V2 luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 luidsprekers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *