Purecable netMSTR

Purecable heeft een nieuwe kabel in de Master Serie (MSTR) uitgebracht,  de netMSTR en zoals de naam als een beetje verraad is dit een netwerkkabel. De kabel verschilt op een aantal punten met de netHQ V2 welke al een tijdje in mijn set zit geknoopt.
Terwijl de netHQ V2 is opgebouwd uit verzilverd OFC koper, is de netMSTR opgebouwd uit massief PC-OCC koper van een hoge zuiverheid waarbij de aders zijn behandeld met de bekende nano olie met 80% goud- en 20% zilverdeeltjes.
De getwiste aderparen zijn afgeschermd met koperfolie en liggen nu parallel aan elkaar waardoor de kabel platter is dan de netHQ V2. De buitenmantel bestaat uit audiograde pvc en de kabel is als geheel veel soepeler is dan de netHQ V2. Als stekkers doen de uitstekende Telegärtners weer dienst.

Dat de kabel is opgebouwd uit maar twee aderparen zorgt ervoor dat de kabel geschikt is tot 100Mbs. Dit lijkt ten opzichte van de waardes die in de snelheidsrace in netwerkkabels gehaald worden wellicht langzaam, maar is ruim voldoende voor audio gebruik. Sterker nog, er zijn netwerkspelers die een instelling hebben om de overdracht tot maximaal deze waarde te beperken, zo ook de SOtM sMS-200ultra die in mijn set woont en het zou de geluidskwaliteit ten goede komen. En ook hier staat die dus ook op 100MBs ingesteld en deze waarde is ook bij deze test gebruikt.
Dat de netMSTR soepeler is dan de netHQ V2 is wel welkom, vooral bij kortere lengtes. Als je met de netHQ V2 bij een apparaat aankomt en de RJ45 stekker moet worden gedraaid, dan kan je wel eens een probleem hebben. Dit is bij de netMSTR een stukje eenvoudiger.

De verschillen in netwerkkabels worden meestal een stuk kleiner ervaren dan bijvoorbeeld het verschil tussen diverse luidsprekerkabels en interlinks. Maar de netHQ V2 bracht toch wel een fikse verbetering ten opzichte van de kabels die ik daarvoor in gebruik had. Ik was dus wel erg nieuwsgierig naar deze netMSTR. De kabel had al aan de cable-cooker gehangen en kon dus zo de set in. De grootste winst wordt normaliter behaald in het laatste stukje van de netwerkverbinding, dus werd de netMSTR tussen de SOtM sNH-10G switch en de sMS-200ultra neo geplaatst.

En zoals altijd volgt er dan muziek! Over enige winst in geluidskwaliteit kan ik wel kort zijn, die is er. Niet in de mate na de upgrade naar de netHQ V2 maar zeker hoorbaar. Het is ook geen verschil in meer hoog of laag, maar meer een algemene karaktertrekje en kenmerkt zich in een fijne “smoothness”, zonder ook maar een moment saai te zijn. Er komt daardoor met deze kabel een heel prettig stukje rust in het geluidsbeeld. Details worden onverkort weergegeven maar meer “liquid” om er maar eens een lekker pakkende term in te gooien, soms schiet in Nederlandse taaltje te kort in dit soort termen.
Je merkt dat onder andere met stemmen die die lekker gestoken randje in de klank hebben. Ook bij gitaren kan dit voorkomen, zo’n lekkere piekerige metalige klank, heerlijk vind ik dat en dat zou ik ook niet kwijt willen raken in de klank, het is deel van de textuur van de stem of instrument. Met de netMSTR verdwijnt dit ook niet, maar het net iets meer smoothness  of is genietbaarder, zo u wilt, zonder het eigen timbre van de stem of instrument te verliezen.
Zo wordt de stem van Anette Askvik nog een tikje fluweliger en naar mijn smaak fraaier. Het zacht uitklinken van de gezongen woorden heeft bij haar een heel natuurlijk slisje. Nou ben ik normaal gesproken allergisch voor slissende vrouwenstemmen maar in dit geval past dit perfect en zorgt voor de verstaanbaarheid bij zo’n zachte stem. De netMSTR maakt dit zo’n “slisje” nog net even fraaier zonder de verstaanbaarheid aan te tasten.
Ook bij gitaarwerk, zoals in het nummer  Like Everyone She Knows van James Taylors album New Moon Shine, is goed te horen hoe prachtig verfijnd de klank is als zijn vingers subtiel over de snaren glijden. Juist bij dit soort zachte, subtiele en kleine klanken doet de netMSTR erg goede zaken!

Bij wat grover opgenomen- maar ook heftigere muziek (hardrock?) zal het lastig zijn om de hierboven geschreven kenmerken te kunnen duiden. Ook via een set die erg vergevingsgezind zal het verschil niet snel of misschien wel niet opvallen.
Maar juist met mooie delicate opnames via een set met een groot oplossend vermogen zal de netMSTR een welkome verbetering in de weergave geven!

HOMEPAGE PURECABLE netMSTR

Gebruikte apparatuur:
Voedingskabels Nanotec #308 PC-Triple C koper met Iego koper-rodium stekkers (nanoPWR 308)
1 x Purecable nanoPWR 309 (gebruikt op de DAC)
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch met sCLK-EX op sPS-500 voeding
Intel NUC8i7BEH met iFi DC iPurifier2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
Purecable netMSTR
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Holo Audio MAY DAC Level 2
Audio-GD Master 1 voorversterker
Purecable linkMSTR XLR interlinks
Purecable linkMSTR RCA interlink
Audio-GD Master 3 eindversterker met WBT WBT0703CU en Nanotech GS#79 Reference modificatie
Purecable speakerMTSR luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 luidsprekers met IsoAcoustic GAIA II

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.