Purecable Optimus RCA Interlink

Een fabrikant staat nooit stil en is vaak bezig met het verbeteren van zijn of haar product, zo ook bij het kabelmerk Purecable. Maar het topproduct in de vorm van de MSTR series wat ze op de markt hebben staan, is al zó goed, wat is daar dan nog aan te verbeteren?
En toch is er een nieuwe kabelserie in aantocht welke is voorzien van de mooie naam “Optimus” en anders van opbouw als we zijn gewend van dit merk. Waren de meeste kabels voorheen types welke met natuurlijke olie met goud- en zilverdeeltjes zijn behandeld, bij dit nieuwe type is dit niet meer zo, tenminste niet meer over de gehele lengte.
De vorige type kabels waren stranded aders, dus opgebouwd uit vele dunne draadjes. Het audiosignaal komt op zijn weg naar de andere zijde van de kabel al die ader-overgangen tegen en dit kan voor vervorming in de kabel zorgen, de natuurlijke olie ging dat effectief tegen.
Maar het is en blijft gevolgbestrijding, dus het idee om dit bij nu de bron aan te pakken is wel een hele goede.

Dit nieuwe type kabel is opgebouwd uit massieve aders van PC-Triple C koper welke door FEB air-tubes lopen, zijn op een optimale manier getwist en voorzien van volledig koperen afscherming. Doordat er massief draad wordt gebruikt komt het audiosignaal in de lengte van de kabel geen materiaalovergangen meer tegen en is vervorming dus niet meer aanwezig. De kabel is hierdoor wel wat stugger dan zijn voorgangers.
Uiteraard zijn de kabels weer subliem afgewerkt en voorzien van de uitstekende ETI Kryo stekkers, in dit geval de RCA types. Overigens wordt er nog wel die natuurlijke olie gebruikt en wel op de contactpunten.

In mijn set is het deze keer makkelijk vergelijken, ik kan vanaf de luie stoel omschakelen tussen de linkMSTR en deze nieuwe Optimus interlink. En dat is zeker fijn want hoe hoger je in kwaliteit komt met kabels des te kleiner worden de verschillen, maar het zijn net die kleine krenten uit de pap die het een feest maken. Overigens heb ik deze kabel tussen dac en voorversterker geknoopt omdat dan het hele frequentiespectrum ervan kan profiteren. Als ik het tussen voor- en eindversterker aansluit zou dat alleen midden en hoog zijn.
Het eerste wat je merkt is het, over het totale gebied, toegenomen oplossend vermogen. Een stem blijkt nog net even meer afgebakend en is er meer lucht, waardoor de weergave nog meer stressloos klinkt, meer gemak en ultra vloeiend. Bij nummers met veel ruimte informatie, zoals muziek van Alan Taylor en dan vooral Cold Hard Town van het album Looking for You, zet het mooie 3D effect je nog meer in de muziekbubbel.
Ik had verwacht dat de winst vooral in de micro-details en dynamiek zou optreden vanwege de lagere vervorming als gevolg van de massieve aders, maar dat oplossend vermogen is veel breder toegenomen. Opmerkelijk is dat dit niet overal gelijk is, juist in laag en mid/laag is de toename namelijk groter waardoor er die gebieden iets lekkers gebeurt. De weergave wint namelijk aan kracht en krijgt meer drive en “slam”. Vreemd woord maar als je het beleeft weet je dat dat het is 🙂
De bas van Dieter Ilg op het nummer A Thousand Kisses Deep van het album Nightfall klinkt ongekend strak, staat rotsvast in de ruimte, ietsje links van het midden en heeft een heerlijke “drive”. Maar ook het geweld van de drumsolo op Manu Katché’s live album Live In Concert gaat er heerlijk op!
Akoestisch werk zoals gitaar of piano is altijd dankbaar materiaal om vooral die subtiele veranderingen te duiden. Het nummer Like Everyone She Knows van James Tayor’s album New Moon Shine is een fantastisch mooi en natuurlijk klinkende opname. De verfijnde klank van het gitaarspel en de over de snaren glijdende vingers van Taylor klinkt met de Optimus interlink prachtig natuurlijk  en het is of je er gewoon bij staat, heel fraai.
Maar ook wat heftiger pianospel zoals het nummer Nite Mist Blues van Monty Alexander ’s album Montreux Alexander Live (uit 1977!) klinkt super krachtig met deze mooie kabel in de signaalweg.

Er is natuurlijk een hele smak muziek meer doorheen gegaan en naast mijn persoontje hebben er hebben diverse andere ervaren mensen zitten luisteren de afgelopen week en de meningen waren unaniem: de verschillen zijn dan wel subtiel maar consistent en erg waardevol.
Een set met sowieso al een hoog oplossend vermogen profiteert  hier duidelijk van. En voor die sets is deze kabel lijkt mij ook bedoeld. Een basissetje zal deze subtiele verbeteringen wellicht niet aan het oppervlakte van de muziekweergave kunnen toveren, maar voor de gelukkige bezitters van een top-set die niets verbloemt en onverbiddelijk elke verandering en in dit geval vooral verbetering blootlegt is dit een hele welkome upgrade!

HOMEPAGE PURECABLE OPTIMUS RCA

Gebruikte apparatuur:
Voedingskabels Nanotec #308 PC-Triple C koper met Iego koper-rodium stekkers (nanoPWR 308)
1 x Purecable nanoPWR 309 (gebruikt op de DAC)
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch met sCLK-EX op sPS-500 voeding
Intel NUC8i7BEH met iFi DC iPurifier2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Holo Audio MAY L2 DAC
Holo Audio Serene L1 voorversterker
Purecable linkMSTR XLR interlink
Purecable Optimus RCA interlink
Purecable linkMSTR RCA interlink
Kinki Studio EX-B7 mono eindversterkers
Purecable speakerMTSR luidsprekerkabel
Tasker C128 XLR interlink (tbv bas-actief HRS80)
Xanadu HRS80 luidsprekers met IsoAcoustic GAIA II

2 reacties

 1. Deze kabel lijkt heel veel op de Audio Creative Airforce 0.4 DIY interlink die op de Audio Creative site wordt gepubliceerd om zelf te maken , ik vraag me af of een vanaf prijs van net geen €2000,- een beetje teveel van het goede is .

  • Hoi Rinko,

   Ach zo lijken er nogal wat kabels op elkaar. Maar er zijn wel wat verschillen hoor en je kunt de kabels naar mijn bescheiden mening niet zomaar vergelijken.
   Alleen de geleiders al, die zijn van PC-Triple C koper (in mijn beleving het beste materiaal voor audio) en wat voor deze interlinks speciaal wordt gefabriceerd, het is niet op een rolletje bij de DIY shop te koop.
   Daarnaast zijn de connectoren zijn van een andere klasse èn het wordt vakkundig voor je in elkaar gezet met een hoge kwaliteit afwerking.
   Samen met de kosten van ontwikkeling (vele test exemplaren) en de winst (een bedrijf móet winst maken) kan dat bij elkaar behoorlijk oplopen.

   Zelf knutselen is idd goedkoper, áls je al aan het materiaal kunt komen, maar zeker niet iedereen kan of wil dat.

   Of je de prijs geld voor kant en klaar in deze kwaliteit er uiteindelijk voor over hebt is geheel aan jezelf 🙂

   Gr. René

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *