Audio-GD R-7 Magnafied

Audio-GD maakt geweldig mooie audio apparatuur en die spelen ook nog eens echt heel veel duurdere merken naar de kroon. De prijs/kwaliteit verhouding is dan ook erg goed, ook bij de duurdere modellen.
Naast het uitbrengen van apparatuur brengen ze voor bestaande modellen vaak upgrades. Zo is mijn R2R7 DAC voor wat betreft de bediening reeds omgetoverd naar R-7 en zijn er toen ook nieuwe klokjes in geplaatst, de Accusilicon oscillatoren en dat bleek een fikse kwaliteitsboost. Later zijn ook de DA-7 boards vervangen voor versie 2 (dit zijn de eigenlijke DAC boards die de R2R ladder DAC’s bevatten), een upgrade die de THD met een procent of 10 vermindert en wat vooral te merken is in meer rust in het geluidsbeeld.
Ook heeft Audio-GD een paar weken geleden nieuwe firmware uitgebracht voor de R-7 DAC, met verdere finetuning van de softwarematige data-afhandeling. De OS modi (1x, 2x, 4, en 8x oversampling) zijn gebleven maar er is nog maar één NOS modus. Daarnaast is er een modus geïmplementeerd welke de typische klank van de Philips SAA7220+TDA1541A DAC chips wordt gesimuleerd. De onderstaande luisterimpressies zijn allemaal in NOS modus gedaan.

Audio-GD maakt voor het toepassen van de gebruikte componenten natuurlijk ook keuzes en daarbij zoeken ze uiteraard naar een goede balans tussen geluid en kosten. Bij Magna Hifi hebben ze daar een kans in gezien om een verbetering te implementeren door nog beter te bepalen welk component nou op welke plek het best presteert qua klank. Een proces wat maanden heeft geduurd  en samen met ArtSpeak is  uitgeknobbeld. Deze laatste heeft tientallen jaren ervaring op dit gebied. Het uiteindelijke resultaat is een Magnafied R-7 DAC 🙂
Ze maken het geheim van de smid niet helemaal openbaar maar het behelst aanpassingen in de digitale circuits van de DA-7 boards en ze beloven een fikse vooruitgang in kwaliteit. Voor de prijs hoef je het niet te laten liggen want de upgrade is maar €80, in mijn optiek een koopje.
Naast deze “standaard” upgrade qua componenten zijn er in mijn R-7 exemplaar nog een aantal extra aanpassingen gedaan, onder andere op het digitale mainboard en is de bedrading tussen het digitale hoofdboard en de DA-7 DAC boards aangepast. Deze waren van koperdraad en zijn nu van UniCrystal OCC 0.99999 zilverdraad in katoenen buisjes waarbij ook meteen de route is verbeterd, lees verder van de voeding vandaan. Ik was dus wat meer kwijt dan die tachtig euro, maar ja, als de deksel er toch af is. Wellicht worden deze extra aanpassingen later nog wel door Magna Hifi aangeboden als mogelijkheid.

En dan waar het om gaat, want een apparaat verbouwen mag dan wel leuk en lekker goedkoop zijn, het resultaat telt uiteindelijk. Volgens Magna Hifi verbetert de ruimtelijke weergave en klinkt het geheel schoner en rustiger. Ik kan er kort over zijn, er zijn nog wel wat meer verbeteringen te horen en nadat de spanning op het apparaat ging was dat meteen goed hoorbaar. Het advies was echter om zo’n 100 uur in te spelen en dat heb ik dan ook gedaan. De impressie hieronder is dan ook ná het inspelen opgetekend.
Wat direct opvalt is de plaatsing van en de focus op stemmen, die staan strakker in het geluidsbeeld geplaatst dan ooit en worden met meer kracht weergegeven.  De definitie in het hele laag- en middengebied is sterk verbetert, vooral beter gelaagd en krachtiger.
In het hoog is inderdaad meer rust gekomen en gelukkig zonder verlies van detail. Sterker nog, de micro details zijn nu supergoed en geven enorm veel ruimte informatie. Dat de plaatsing beter is geworden is dan ook niet zo heel raar, de diepte en breedte in het geluidsbeeld zijn groter geworden en dus meer ruimte voor een preciezere plaatsing.
Het gehele geluidsbeeld klinkt natuurlijker en is vloeiender geworden.
Een verassing was het luisterniveau in volume, het is bijzonder om te constateren dat er luider gespeeld kan worden zonder dat er iets ging irriteren. Niet dat er een irritante set staat te blèren, maar op elke set worden wel eens nummers gedraaid waarvan je op een gegeven moment zegt van “nou het mag nu wel even een tandje minder”. Nou, dat moment ligt nu stomweg op een hoger volume. Volgens Jos van Magna Hifi kan dat komen doordat de vervorming nog lager is geworden en dat snijdt hout want het output niveau is hetzelfde gebleven. Overigens had hij hetzelfde verschijnsel ook al ervaren.

Tijdens het beluisteren van diverse muzieknummers heb ik zoals gebruikelijk weer het een en ander genoteerd:
Patricia Barber’s Black Magic Women van het album Companion wordt met veel ruimte en diepte neergezet. De definitie in het laag is erg fraai, super strak en gelaagd. Het nummer is doorspekt met diverse percussie instrumenten en staan allemaal mooi gescheiden met een fraaie definitie in het geluidsbeeld. Hier valt ook nog een andere eigenschap op en dat is de perfecte weergave van ritme!


Klonk het nummer Liberty van Annet Askvik al fantastisch, nu moet ik toch echt een woord voor de overtreffende trap van fantastisch gaan bedenken. Haar stem is loepzuiver zonder ook maar een spoortje van onrechtmatigheid. Ook de 2e stem is fraai, mooi geplaatst en de samenzang fragiel en breekbaar.
Alles in dit nummer profiteert van de betere ruimtelijke weergave, je ziet met je ogen dicht de diepte en het langere uitklinken van stemmen en instrumenten. De saxofonist  in dit nummer staat dan voor je gevoel gewoon recht voor je lekker krachtig te spelen.


As It Happens is een oud nummer van het album Cool van Earl Klugh en Bob James. Hier is de winst in definitie in het laag welkom. De basdrum en basgitaar staan beter gescheiden in het geluidbeeld, dynamisch en strak. Het samenspel van Bob’s piano en de gitaar van de heer Klugh rolt soepeltjes en vloeiend door de ruimte, waarbij vooral het uitklinken van de gitaarklanken langer hoorbaar is dan voorheen. Het middengebied is mooi krachtig en de piano heeft absoluut een zeggingskracht gewonnen.
Bij dit nummer viel als eerste op dat het volume een tand hoger kon dan voorheen.


De pianist Ahmad Jamal heeft met het album Marseille een heerlijk stuk muziek neergezet. Vooral het nummer Pots and Verne spreekt me aan. Het onderscheidend vermogen tussen de diverse instrumenten is groot. Er is nul versmering waar te nemen waardoor de bas, piano en percussie elk perfect op zichzelf staan, niet alleen qua klank maar vooral qua plaatsing. Het gevoel van een juiste ritme is ook hier weer opvallend en is magnifiek.


Turner’s Ship van Malia & Boris Blank op het album Convergence is nou precies zo’n nummer wat bij te hoog volume een reactie oproept van “het mag allemaal wat minder”. Na deze R-7 upgrade ligt dat moment dus echt een stuk verder weg, heel apart om te constateren. Ook dit is een zeer ritmisch nummer en profiteert op dit gebied van de upgrade. De stemmen in de meerstemmige delen van dit nummer zijn beter dan voorheen één voor één aan te wijzen. De hoeveelheid energie was al bizar maar pikt toch ook een graantje mee op het gebied van betere gelaagdheid en definitie.


Als laatste wil ik Nils Lofgren’s Keith Don’t Go van het album Acoustic Live uitlichten. Zijn gitaar klinkt briljant, iets voller met veel snaarstructuur en klinkt lang uit. Ook zijn stem klinkt iets voller wat best welkom was. Hier val ook op dat het klappende publiek bij de drukkere delen van dit nummer beter los van de muziek wordt weergegeven, ook hier dus minder versmering. Als geheel is de ruimte waar de muzikanten hun kunsten vertonen gegroeid naar een echter niveau.


Hoe een ogenschijnlijk “eenvoudige” aanpassing van componenten een zo groot effect kan bewerkstelligen is mij een raadsel, ook nog versterkt door het feit dat niet alle details van de upgrade bekend zijn. Dat laatste maakt ook niet veel uit, het resultaat telt uiteindelijk en aangezien dat onverwacht goed is, kun je deze upgrade gerust als een no-brainer beschouwen.

PRODUCTPAGINA MAGNA HIFI

Gebruikte apparatuur:
Voedingskabels Nanotec #308 PC-Triple C koper met Iego koper-rodium stekkers
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch met sCLK-EX en iFi iPower voeding
Intel NUC8i7BEH met iFi iPurifier2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Singxer SU-1 met SOtM sCLK-EX Upgrade en sPS500 voeding
Tubulus Argentus I2S (HDMI)
Audio-GD R-7 DAC met Accusilicon klok upgrade, DA-7V2 boards en Magnafied
Audio-GD Master 1 voorversterker
Tubulus Argentus XLR interlinks
Tubulus Argentus RCA interlink
Audio-GD Master 3 eindversterker
Tubulus Argentus V2 luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 luidsprekers met IsoAcoustic GAIA II

6 reacties

 1. ha Rene, ik ben ook aan het kijken naar deze DAC maar werkt het met Roon goed ? Ik heb nu de Holo Audio maar begreep dat deze Audio GD door Louis opgepimpte versie echt top is.

  • Hoi Raymond,

   Ik neem aan dat je tussen Roon server en de DAC een netwerkspeler (streamer) hebt? Roon “praat” met de streamer en als die niet verandert dan zal het gewoon blijven werken, ook met de Audio GD als dac.

   De door Louis gepimpte Audio GD dac ken ik verder niet, Welke Holo dac gebruik je nu?

   • Ha Rene, had de Spring Level3 KTe versie en nu dus de Magnified Audio GD R2r 7. Klinkt echt heel goed. Was aan het zoeken naar een Audio Gd Master 1 maar is niet meer te krijgen.

    Leo Heijmans bouwt mijn Endpoint om met nog betere voeding. Is echt een vakman dus komt wel weer goed.

 2. Hi René

  Zoals altijd weer een solide verhaal van jouw hand.
  Mijn ervaring met mijn nieuwe R7HE onderschrijft jouw ervaring volledig. Sinds 10 januari is deze in mijn bezit.
  In eerste instantie klonk het wel goed maar eigenlijk niet echt veel beter dan mijn oude Master7. Ik begon zelfs een beetje te twijfelen of ik er wel goed aan had gedaan om zoveel geld te investeren. Hoe anders gisteravond toen ik de installatie weer opstarte voor avondje muziek. Dit was de dag waarop ik inmmiddels 150 uur had gespeeld met de R7HE.
  Nu op eens een geweldig breeeeeeeed stereobeeld met een mooie diepte.Sprankelend hoog en afgrond diep laag. Fink met het RCO klinkt nu echt of je in de zaal zit. Wat een diepte in het orkest en hoe mooi Fink hier voor geplaatst.
  Dit is de juiste koop geweest ! Kan niet wachten om vanavond weer te gaan luisteren. Wonderbaarlijk wat inspelen doet. Voor mij is het bewijs geleverd dat het echt wel van invloed is.
  PS: Ga vooral verder met deze geweldig mooie website en mooie goed verwoorde items die je plaatst

  • Dank voor het compliment Han 🙂
   Je hebt kans dat er straks zo maar weer een dag tussen hebt dat wat minder klinkt, maar heb geduld, dat gaat zeker weer weg.
   In Amerikaanse fora hebben ze het over wel 800 tot 1000 uur, maar na een paar honderd uur was ie hier wel op smaak om niet tot nauwelijks meer te veranderen.

   Veel plezier met je R7HE, werkelijk een top DAC!!

   Gr. René

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *