AudioEnZo apparatuur dempers

Enige tijd terug schreef ik al eens over koppelen en ontkoppelen en daar refereerde ik al naar de Isocoins van Audiostatic. Nou waren die toentertijd fiks aan de prijs en had nu zoiets “dat kan ik zelf ook wel”. Aldus ontstond er een knutselplannetje.
Er ontstond wel meteen een probleem, ik kan door lichamelijke problemen niet goed, of eigenlijk niet, met mijn handen voor me aan een tafel of zo werken zonder steun. Zelfs met steun is dat behoorlijk beperkt. Ik moet dus iets verzinnen waardoor dat niet zoveel nodig is. Zelfs schijfjes maken zit er niet in en op mijn gemakje rondjes uit celrubber knippen ook niet.
Prefab was het toverwoord en aldus ben ik gaan struinen op het wijde Internet. Al snel vond ik een site die ronde RVS lasplaatjes in allerlei diktes en doorsnedes kon leveren, met of zonder gaten of afgeschuinde kantjes. Voor de onderplaatjes heb ik voor ø 45 mm en 4mm dik gekozen met rechte kanten, voor de bovenplaatjes ook ø 45 mm en 4mm maar dan met een gat van 10 mm in het center en aan de bovenkant afgeschuinde kanten, gewoon omdat ik dat wel mooi vind staan 🙂

Op weer een andere site vond ik de benodigde kogeltjes, die had ik bepaald op 13 mm want dan raakt de kogel in een gat van 10 mm doorsnede en 4 mm diep net niet het rubber (zie het tekeningetje linksboven).

Het celrubber was ook snel gevonden en dat werd EPDM gesloten celrubber. Gesloten cellen betekent dat de luchtbelletjes in het rubber er niet uitgeperst kunnen worden. Mijn gedachten was dat bij een beetje druk van de apparatuur die erop komt te staan, er dan altijd een soort lucht-buffertje de eventuele trillingen uitdempt en dus ontkoppelt. Ik kon niet van tevoren uitvloeien bij hoeveel druk het rubber helemaal platgeperst zou worden en het effect teniet doen, dus moest dan maar proefondervindelijk.
Het celrubber wordt in strippen van diverse lengtes en breedtes geleverd en heb een paar meter van 45 mm breedte aangeschaft. Tevens een holpijp van 44 mm om de rondjes uit de strip te rammen. De celrubberen strip is aan één zijde van lijm voorzien, de andere zijde heb ik met dubbelzijdig plakband beplakt.

Tja, en dan is het rondjes rammen en de boel in elkaar plakken. Dat was nog wel een dingetje hoor om het rubber precies in het midden te krijgen, maar uiteindelijk wel goed gelukt.  Uiteindelijk bleef er maar een klusje over en dat is het plaatsen onder de apparatuur. Eén set onder de DAC en één set onder de voorversterker. De eindversterker is 40 kg en daarvan kon ik gelukkig van te voren al zeggen dat het rubber geheel geplet zou worden.
De voetjes van de Audio-GD DAC en voorversterker zijn aan de onderzijde voorzien van een klein holletje en daar past het kogeltje precies in, alsof het voor gemaakt is. Met een paar hulphanden van mijn meisje was het plaatsen van de nieuwe dempers zo gepiept. Het gewicht zit bij beide apparaten aan de voorzijde in de vorm van een 3-tal trafo’s en het was mooi om te zien dat het rubber een stukje werd ingeduwd, precies zoals ik had gehoopt.
Er kon worden geluisterd…..en geluisterd….. en geluisterd……. Is er nou verschil? Of niet…weer luisteren. Nou zijn ze niet zo makkelijk om er weer onderuit te halen, dus even snel switchen is er niet bij. Dus ik moet me bij de conclusie houden dat het verschil klein is, wellicht nihil, en ben hier toch bang dat wat ik hoor, als ik het al hoor, graag wil horen.

Een paar dagen later bleek ook dat het celrubber toch te zacht is, de dempers aan voorzijde van de apparatuur (de zware kant) is zodanig samengeperst dat er geen demping meer in zit. Tja, dan zal het ook niets verder meer doen dan alleen maar een mooi voetje zijn. Maar met iets minder zacht celrubber was dit probleem opgelost.
Al met al is het tot nu toe een leuk projectje geweest, niet zo heel duur en heeft toch leuke voetjes opgeleverd.

Gebruikte apparatuur:
Voedingskabels Nanotec #308 PC-Triple C koper met Iego koper-rodium stekkers
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch met sCLK-EX en iFi iPower voeding
Intel NUC8i7BEH met iFi iPurifier2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Singxer SU-1 met SOtM sCLK-EX Upgrade en sPS500 voeding
Ru-connected HDMI kabel
Audio-GD R-7 DAC met Accusilicon klok upgrade, DA-7V2 boards en Magnafied
Audio-GD Master 1 voorversterker
Tubulus Argentus XLR interlinks
Tubulus Argentus RCA interlink
Audio-GD Master 3 eindversterker
Tubulus Argentus V2 luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 luidsprekers met IsoAcoustic GAIA II

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *