Ikea Aptitlig

Onlangs las ik weer eens iets over het effect van (dempende?)  platen onder apparatuur. Daar zijn er vele van, tot exoten aan toe met een bijbehorende prijskaartjes van vele honderden euro’s. Daar wil ik wel aan toevoegen dat ik de laatste ben die gaat roepen dat het allemaal te duur en/of zinloos is. Micro-trillingen in apparatuur schijnen het geluid te kunnen beïnvloeden en het dempen daarvan zou toch best heilzaam kunnen werken. De hoogste tijd om dat eens te proberen.
Één merk plopt toch wel vaak op als je het over deze materie hebt en dat is Ikea. “Ikea zeg je?”, ja Ikea en specifieker, de bamboo snijplanken. Die schijnen dit klusje erg goed te doen en het zou iets met de specifieke bamboo-vezels te maken hebben.

Nou rol ik verplicht wel eens door Ikea, samen met iemand die dat wèl leuk vindt, maar ik vermaak me steevast daar niet echt. Maar ik heb inderdaad wel eens gekeken naar die bamboo platen, echter nooit de moeite genomen om daar iets mee te doen. Er zijn verschillende maten en op zo’n moment weet je nooit precies welke je dan moet hebben. Ook zijn er platen waar een gleuf in is gefreesd en wat moet je daar dan weer mee.

Maar goed, ik werd onlangs dus getriggerd op een audioforum en ben toch eens gaan kijken op de Ikea site en kwam uit op de Aptitlig Slagersblok. Een dikke plaat van 45×36 cm, uit 3 lagen bamboo opgebouwd en het formaat past wel erg mooi onder een paar apparaten in mijn set!
Maar ja, die uitgefreesde gleuf hè 🙄 Toen schoot mij iets te binnen, de AudioEnZo apparatuur dempers! Die lagen in de kast niets te doen vanwege te zacht rubber tussen de schijven. Nou, als er iets makkelijk is op te lossen, dan is dat het wel. Dus hop, iets steviger rubber ertussen en voilá, AudioEnZo dempers mkII waren geboren. Die Aptitilig bamboo Slagersblokken werd op hun kop op de kogeltjes geplaatst en die gefreesde gleuven ging van nutteloos naar functioneel, want de bamboo platen kunnen op deze manier niet meer zomaar even van de dempers afglijden.
Je kunt bij deze platen ook mooi de lange en horizontaal liggende bamboo-vezels zien en hoe de platen om en om op elkaar zijn gelijmd. Voor de prijs hoef je de Aptitlig Slagersblokken niet te laten liggen, ze zijn maar €12,95 per stuk en als de kleur je niet aanstaat komt er nog een paar euro bij voor een spuitbusje kleurlak.

Na een kleine week werden de platen bezorgd in een enorme doos waar met gemak een complete Pax-kast in had gepast, ze hadden zeker karton over bij Ikea! Afijn, het was alleen nog een kwestie van uitpakken en plaatsen.
En ik moet zeggen dat ik het wel gaaf vind staan ook, dus als het nog echt iets doet met het geluid dan is het wel win-win. En in acht genomen dat de dempers ook weer een plaatsje in de set krijgen op deze manier komt er nog een win bij!

Geluidstechnisch had ik er eigenlijk niet veel van verwacht, maar dat lijkt toch een ietsje anders te zijn. Na lang en intensief luisteren bespeur ik toch iets meer rust in de weergave, vooral bij rustige passages in de muziek valt dat het meest op. Vreemd eigenlijk want je zou verwachten dat juist bij meer bombarie er ook meer te dempen trillingen zijn te verwachten.
Meer rust geeft ook meer ruimte aan micro-details en dynamiek waardoor bijvoorbeeld staging beter is waar te nemen. De plaatsing in diepte en breedte lijkt dan ook beter.
Is het verbeelding en speelt dit zich af in mijn hoofd? Het is lastig om tussen met of zonder deze planken te vergelijken, het verschil is klein en duurt eventjes voordat de Aptitlig onder de apparatuur vandaan is, je kunt niet even snel schakelen. Maar ik heb toch wel telkens als ik muziek luister het idee dat het iets doet.
De Aptitlig Slagersblokken en AudioEnZo dempers laat ik lekker onder de Holo Audio Serene voorversterker en de MAY dac. Ik profiteer dan mooi van de in mijn beleving toegenomen rust (of afgenomen onrust, zo u wilt) en plaatsing en ik vind het sowieso leuk staan…

HOMEPAGE IKEA APTITLIG SLAGERSBLOKKEN

Gebruikte apparatuur:
Voedingskabels Nanotec #308 PC-Triple C koper met Iego koper-rodium stekkers (nanoPWR 308)
1 x Purecable nanoPWR 309 (gebruikt op de DAC)
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch met sCLK-EX op sPS-500 voeding
Intel NUC8i7BEH met iFi DC iPurifier2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Holo Audio MAY L2 DAC
Holo Audio Serene L1 voorversterker
Purecable linkMSTR XLR interlink
Purecable linkMSTR RCA interlink
Kinki Studio EX-B7 mono eindversterkers
Purecable speakerMTSR luidsprekerkabel
Tasker C128 XLR interlink (tbv bas-actief HRS80)
Xanadu HRS80 luidsprekers met IsoAcoustic GAIA II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *