Audio-GD R-7 firmware

Audio-GD is qua firmware een beetje zoals Fujifilm. Na elke update heb je (meestal) een betere DAC. Maar omdat Audio-GD ook af en toe de hardware wijzigt kan het updaten zomaar een keer ophouden omdat de nieuwste versies dan niet meer werken op je te “oude” DAC vanwege incompatibiliteit met teveel achterlopende hardware.
Nou ben ik met mijn R-7 DAC aardig bij voor wat betreft hardware-upgrades, neem de versie 2 DA-7 DAC boards en de Magnafied aanpassingen alsook de upgrade van de oscillatoren naar Accusilicon types.

Een van de door Audio-GD toegepaste veranderingen is het aanpassen van de inputs. Heeft mijn DAC nog 3 SPDIF inputs en zitten de HDMI I2S, RJ45 I2S en USB ingangen op respectievelijk 4, 5 en 6. De nieuwere versies hebben 4 SPDIF inputs en zitten HDMI I2S en USB op 5 en 6 .
De laatste firmware updates zijn echter gemaakt voor die nieuwere versie met 4 inputs! Op zich geen punt, meestal kwam Audio-GD later wel met een extra versie voor de 3-punts SPDIF DAC. Maar ja, dan moet je wachten hè en een echte audiofiel heeft helemaal geen geduld.

De 2020 versie van de R-7 DAC is door Audio-GD wederom aangepast en bevat een externe klok ingang en die is op input 3 geconfigureerd waardoor de backplane weer is verandert. In eerste instantie had ik zoiets “wat een gedoe allemaal” maar dit keer bracht dit mogelijkheden. De 2020 versie heeft door de opoffering van één SPDIF inputs nu ook nog maar 3 en dat gaf Magna Hifi toch weer een mogelijkheid om mijn DAC aan te passen. Op weg dus naar Obdam alwaar Jos als een ware tovenaar met de soldeerbout en software in de weer is geweest.
Zodoende is mijn R-7 DAC weer up-to-date, heeft net als de 2020 versie 3 SPDIF inputs, echter de I2S RJ45 is komen te vervallen en daar kan in de toekomst eventueel een klok ingang worden geplaatst. De backplane is qua inputnummering niet gelijk aan de input keuzes voorop de DAC maar dat is een kleinigheidje en daar kijk je na het aansluiten toch niet meer naar.
Door deze verandering kan ik gewoon lekker de laatste firmware versies zelf flashen en naar hartenlust testen.

Nou is die hr. Qinghua (ook wel Kingwa genoemd en eigenaar/ontwerper van Audio-GD) een technisch genie. De vorige firmware versies waren voor seriële verwerking van data geprogrammeerd, maar na het lezen van een boek over parallel programmeren tijdens zijn vakantie is hij geswitcht naar programmeren door parallelle verwerking! Je zal maar niets te doen hebben tijdens zo’n vakantie.
Zo’n zelfde manier van leren heeft hij toentertijd om te leren hoe hij FPGA’s voor een R2R DAC moest programmeren, gewoon lekker een rijtje boeken verslinden en zijn R2R DAC-ontwerp was geboren…. een waar wonderkind!

De oudere Audio-GD DAC’s hadden vaak de vervelende gewoonte om bij het schakelen tussen verschillende audio-formaten een tik te laten horen, soms zelfs pittig luid. Lastig als je lekker op hoog volume naar een DSD128 bestand zat te luisteren en dan aansluitend schakelde naar een 16bits/44,1kHz PCM  nummer, want die stond nou eenmaal in die volgorde in je playlist. Ik kan je vertellen dat dit wel eens een schrikmomentje opleverde. Bij de eerste “parallel” geprogrammeerde firmware was dit verschijnsel al een heel stuk minder en bij de laatste versie nagenoeg geheel weg.
De klank van de DAC is niet alleen afhankelijk van de hardware zoals uitgangsconfiguratie, componenten keuze of fraaie opzet van de voeding. Nope, dit wordt voor een belangrijk deel mede bepaald door de data verwerking door de firmware in de de Altera Cyclone IV. De timing waarmee dat gebeurt, de filters die daarin verwerkt zijn en noem maar op. Dit verwerken gat met een duizelingwekkende snelheid en kan, indien dit niet goed gebeurt, het luisterplezier danig verpesten.
Om die reden is het fantastisch dat Kingwa gedreven verder programmeert om telkens toch een beter resultaat te bereiken. De klank van de laatste parallelle firmware vind ik op NOS mode geweldig lekker klinken. Mooie vol, zeer goede afbakening van instrumenten en stemmen, diepe en brede stage en ook, daar komt ie, diep zwarte achtergronden, wellicht een verschijnsel door meer rust in het geluidsbeeld samen met de strikte afbakening van de instrumenten en stemmen. Het geluidsbeeld was dusdanig beter en daardoor eigenlijk anders dat ik eerst dacht dat links en rechts gewisseld waren, maar niets was minder waar, dat was allemaal correct (getest met een testnummer).
Strak is strak en is meestal geen combinatie met een vloeiende muziekervaring, maar de beste Kingwa heeft het hier wel voor elkaar hoor, het geluidsbeeld is zeer vanzelfsprekend, organisch en vloeiend.
Overigens is er voornamelijk in NOS mode geluisterd. OS heb ik wel beluisterd maat is nog steeds niet mijn smaak, ik vind het wat ijl, nep ruimtelijk klinken. In NOS is de plaatsing beter, is er meer kracht en klinkt het gewoon echter naar mijn smaak.

Nu maar met smart wachten op nog betere versies. “Is dat nou nodig” hoor ik de lezer denken “want het is nu toch voor elkaar?”. Dat heb ik zelf inderdaad al zo vaak gedacht, maar als ze met gratis updates komen die er met een minuut in de DAC zijn geschoten, waarom niet? Elke verbetering is er een en ik gok dat er nog vele zullen volgen…………

Gebruikte apparatuur:
Voedingskabels Nanotec #308 PC-Triple C koper met Iego koper-rodium stekkers
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch met sCLK-EX en iFi iPower voeding
Intel NUC8i7BEH met iFi iPurifier2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Singxer SU-1 met SOtM sCLK-EX Upgrade en sPS500 voeding
Tubulus Argentus I2S (HDMI)
Audio-GD R-7 DAC met Accusilicon klok upgrade, DA-7V2 boards en Magnafied
Audio-GD Master 1 voorversterker
Tubulus Argentus XLR interlinks
Tubulus Argentus RCA interlink
Audio-GD Master 3 eindversterker
Tubulus Argentus V2 luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 luidsprekers met IsoAcoustic GAIA II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *