Duelund Dual DCA12GA luidsprekerkabel

Soms lees je wel eens iets leuks over audio apparatuur en/of accessoires zoals kabels waardoor je belangstelling wordt getriggerd. In dit geval was dat met het merk Duelund. Die kon ik onder andere al van de mooie spoelen die ze maken maar de laatste tijd las ik vaak goede berichten over de draad en kabels die ze tegenwoordig maken.
Het gaat hier om draad welke voorheen door Western Electric werden gemaakt onder de typenaam WExxGA waarbij de xx voor de doorsnede van de geleider stond in AWG (American Wire Gauge).
De kabels met deze draad gemaakt werden geroemd om hun “real vintage” klank maar wordt al decennia niet meer geproduceerd en de voorraad raakte op, dit tot groot ongenoegen van de grote schare fans. Gelukkig heeft Duelund Coherent Audio (DCA) uit Denemarken de fabricage op zich genomen en is de draad en kabel in verschillende dikte weer te koop.

Mijn oog was gevallen op de Duelund Dual DCA12GA kabel en die was via Audiotweaks rap geleverd, waarvoor dank. De kabel is dus opgebouwd uit twee meerstrengs  aders van 12AWG wat overeenkomt met ruim 3mm2 per ader. De aders zijn van vertind koper gemaakt en na navraag bij de fabrikant zou dit zacht-gegloeid koper volgens DIN EN 13602 moeten zijn, verdere info werd er niet verstrekt. Dus of het nog iets heeft van OCC, OFC of iets dergelijks weet ik dus niet. Maakt ook niet uit, het gaat om het resultaat.
De aders isolatie  is in olie gedrenkte en gebakken katoen en de kabel als geheel ook nog een keer. Ook dit kan in samenspraak met het gebruikte geleider-materiaal van invloed zijn op de klankresultaat. Ik heb overigens de kabel voorzien van een, in mijn optiek, mooiere sleeve en heb de kabel beluisterd met en zonder die extra sleeve en uiteraard na de inspeelperiode, en kon daarbij geen verschil in sound ontdekken. De kenmerken van de isolatie direct om de aders/kabel zijn blijkbaar de klankbepalende factoren hierin.
Voor het aansluiten heb ik gebruik gemaakt van de mooie Furutech FP202(R) bananen, geleverd door Magna Hifi waarvoor natuurlijk ook dank! Als finishing touch links en rechts een paar krimpkousjes en voilà, een nieuwe luidsprekerkabel is geboren.

Ik heb al vaker geschreven dat inspelen een zeer veel besproken item is waarbij de meningen over elkaar buitelen om hun gelijk. Ik kan niet anders uitgaan van mijn eigen beleving en durf best uit te spreken dat het vaak erg overdreven wordt. Voor deze kabels zou zo’n 150 uur gelden voordat het allemaal een beetje op smaak zou komen. Ik hou dat adviezen wel aan, of ik het er nou mee eens ben of niet, al is het maar om discussie te voorkomen.
Bij deze Duelund kabel heb ik dat ook niet anders gedaan, het noteren van mijn beleving tijdens het beluisteren van de vele muziekstukken is ná die periode gedaan. Heb ik dan helemaal niet geluisterd tijdens het inspelen? Jawel en dat was wel een opvallende ervaring. Bij de eerste nummers nummers viel me een bepaalde ruwheid op, grain zoals de Engelse taal dit mooi verwoord. Dit was echter na een dag of drie geheel verdwenen. Toen was er nog een lichte terughoudendheid in het tophoog waar te nemen waardoor iets minder micro-detail te horen was. Afijn, er waren redenen genoeg om de set even met rust te laten en lekker op de achtergrond te laten pruttelen met muziek maar ook TV geluid waardoor de benodigde uurtjes vanzelf op de meter komen.

Na de ruime inspeelperiode  ben ik er een fiks aantal uurtjes goed voor gaan zitten, stik benieuwd naar wat deze kabel in mijn set presteert. Het liefst natuurlijk niets want een kabel moet eigenlijk niets toevoegen of weglaten, maar ik heb toch al vaak beleefd dat dit niet altijd het geval is.
Bij de eerste nummers is er inderdaad verschil met mijn vertrouwde speakerMSTR van Purecable. In het algemeen klinkt middengebied klinkt lekker rijk maar toch dynamisch en is de klankkleur en texturen van instrumenten fraai en levensecht. Het hoog is mooi rustig, waarbij het in eerste instantie lijkt dat er wat minder details zijn te horen in het top hoog, maar het is er wel degelijk, maar minder opvallend.
De fraaie dynamiek maar ook een bepaalde “warme” gloed hoor je goed in de klank van gitaren. Een felle attack van een snaar wordt mooi neergezet met veel power. Zo ook het mid/laag en stemmen hebben body.

Little Wing van Stevie Ray Vaughan’s album The Sky Is Crying is een goed nummer om te beleven hoe lekker scheurende gitaar kan klinken en hier is deze kabel dan ook op z’n best. Het scheurt erover en de gitaar klinkt lekker rauw zoals het in mijn beleving hoort.


Ook wat minder heftige gitaarklanken zoals op het album Tijdsgeest van Harrie Sacksioni hebben een fraai timbre en zijn een genot om naar te luisteren. Hier merk je dat in de hogere regionen van de snaarklanken, de boventonen, een klein streepje minder helder klinken, maar absoluut wel genietbaar!


Wat complexere muziek zoals het nummer Childhood van Fenrenc Snétberger’s album Nomad worden prima ontrafeld. Bij een nummer als deze, waar heel veel inzit blijkt dat ook ritmisch de Duelund prima z’n werk doet, de weergave komt nergens in de knel en valt het dynamische middengebied wederom op.


Angel van Sarah McLachlan’s Surfacing, ik heb het al eens meer geschreven, daar kan ik echt kippenvel van krijgen mits  het op een juiste manier klinkt. Dat gebeurt met de Duelund dus ook. Haar stem klinkt mooi vol op de basis van haar piano. Het uitsterven van de piano klanken is goed hoorbaar, maar minder lang dan met de speakerMSTR.


Bovenstaand zijn zomaar wat nummers welke ik goed ken en wat daarbij opviel, maar er zijn er natuurlijk veel meer beluisterd. In het algemeen durf ik wel te zeggen dat zeggen dat het een mooie kabel is qua klank, wel anders dan ik ben gewend maar zeker niet op een manier die me tegenstaat, in tegendeel. Het fraaie dynamische middengebied samen met het, in mijn beleving, iets ingetogener hoog geeft een andere tonale balans in mijn set.
Overall klinkt het klinkt allemaal natuurlijk en echt. Het uitsterven van klanken van instrumenten en stemmen is korter dan bijvoorbeeld met de speakerMSTR. Opvallend was overigens ook dat het laag (actief)  een dB’tje omlaag moest voor een juiste aansluiting met mid/hoog. De luidsprekerkabels hoeven hier alleen midden/hoog te transporteren, vanaf zo’n 180 Hz, maar het wordt blijkbaar toch beïnvloed door de veranderde tonale balans.

Het is geen mega dure aanschaf, ook niet onbelangrijk en wat mij betreft is deze deze Duelund Dual DCA 12GA een uitstekende keus, een en ander uiteraard afhankelijk van de match in je set. Indien in de race voor andere kabels zou ik ze zeker meenemen op het keuzelijstje.

PRODUCT PAGINA DUELUND DUAL DCA12GA AUDIOTWEAKS

Voedingskabels Nanotec #308 PC-Triple C koper met Iego koper-rodium stekkers (nanoPWR 308)
1 x Purecable nanoPWR 309 (gebruikt op de DAC)
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch met sCLK-EX op sPS-500 voeding
Intel NUC8i7BEH met iFi DC iPurifier2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Holo Audio MAY Level 3 Kitsune (KTE) DAC
Purecable linkMSTR XLR interlink
Holo Audio Serene Level 2 Kitsune (KTE) voorversterker
Purecable linkMSTR RCA interlink
Kinki Studio EX-B7 mono eindversterkers
Duelund Dual DCA12GA
AE Furutech FA-220 7N PC-OCC XLR
Xanadu HRS80 luidsprekers op ViaBlue UFO XL op PTFE glijders

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *