Xanadu HRS80 op glijders

Het avontuur om de Xanadu HRS80 te voorzien van nieuwe schoenen teneinde ze gemakkelijk te verplaatsen is niet be├źindigd met de komst van de AliExpress ball-bearings. Ook op de juiste luisterplek blijken de ViaBlue UFO XL’s gewoon beter te werken, ontkoppelen dus. Ergens had ik het al verwacht maar als je niets probeert weet je ook niet hoe het uitpakt. Het verplaatsen ging dan wel erg gemakkelijk, maar koppelen klinkt hier nou eenmaal minder goed als ontkoppelen.

Maar goed, als de UFO’s beter klinken als voetjes, hoe dan gemakkelijk verplaatsen? Want dat moet, gezien de betere geluidsbeleving op de optimale plek, wel mogelijk blijven. En dan komt er zomaar weer een moment van eureka, lampje aan. Er moet gewoonweg iets heel glads onder de UFO’s komen.
Iets dat heel goed glijdt is teflon en dat was dan ook de eerste ingeving om iets mee te doen. Teflon (PTFE) is er in vele maten, bijvoorbeeld dunne vellen welke gemakkelijk op maat kunnen worden geknipt, maar ook ronde staven. De onderzijde van de UFO’s zijn 55mm dus dat was een stukje houvast in de zoektocht.

En toen viel het muntje: meubelglijders! Die werden het, dat kon niet anders. In vele maten te koop en vaak ook nog met een plaklaag uitgevoerd. Ik vond al snel exemplaren van 50mm in diameter en heb er gezwinde spoed twee setjes van vier van besteld.
Probleempje was wel dat de ViaBlue UFO’s met een boutje onder de luidsprekers moeten worden geschroefd en de UFO’s zijn voor dat doel dan ook voorzien van een gaatje. De meubelglijders hebben dat natuurlijk weer niet ­čÖä┬á Maar niet getreurt, wat er niet is kan worden gemaakt en kwam al snel uit op een holpijpje van 16mm. De samenwerking van de holpijp met de hamer en wat houtjes zorgde ervoor dat de meubelglijders ook van deze gaatjes werden voorzien, waarna de meubelglijders onder de UFO’s konden worden geplakt.

Samen met mijn meisje was het verder een piece of cake om de aangepaste UFO’s onder de Xanadu’s te schroeven. Ik was dan ook stik benieuwd hoe dat zou gljjden en dat viel gelukkig niet tegen. Het verplaatsen gaat niet z├│ makkelijk als met de kogels maar absoluut gemakkelijk genoeg om om te doen.
De UFO’s doen hun werk prima, ook met de PTFE plaatjes eronder geplakt en op deze manier kan ik optimaal genieten van de Xanadu HRS80 op de juiste plek in de kamer.
Probleem opgelost…

Gebruikte apparatuur:
Voedingskabels Nanotec #308 PC-Triple C koper met Iego koper-rodium stekkers (nanoPWR 308)
1 x Purecable nanoPWR 309 (gebruikt op de DAC)
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch met sCLK-EX op sPS-500 voeding
Intel NUC8i7BEH met iFi DC iPurifier2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Holo Audio MAY Level 3 Kitsune (KTE) DAC
Purecable linkMSTR XLR interlink
Holo Audio Serene Level 2 Kitsune (KTE) voorversterker
Purecable linkMSTR RCA interlink
Kinki Studio EX-B7 mono eindversterkers
Purecable speakerMSTR luidsprekerkabel
AE Furutech FA-220 7N PC-OCC XLR
Xanadu HRS80 luidsprekers op ViaBlue UFO XL op PTFE glijders

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *