Kabel perikelen

Heb je dat ook wel eens? Een periode waarbij je set niet klinkt zoals ie ooit heeft geklonken? Kleine irritaties, zoals het laag niet helemaal lekker, geluidsbeeld een beetje plat overkomend, nou ja, je herkent het vast wel.
De grote vraag is waar dat nou aan ligt. Netspanning niet lekker? Verkeerde kabels op verkeerde plekken? Er kunnen vele oorzaken zijn.

Door de andere indeling van de audiokast en wisseling van de apparatuur waren sommige kabels niet meer goed op lengte. Zo had ik een eigenlijk te korte Purecable linkMSTR XLR tussen dac en voorversterker verruild voor een te lange linkMSTR RCA. Die deed voorheen dienst tussen voorversterker en actieve speakermodule maar was voor dat doeleind te kort geworden na de andere indeling. Later is die tussen voor- en eindversterker terecht gekomen en dat was goed want de Kinki EX-B7’s klinken via RCA het beste. Maar omdat de XLR dus eigenlijk te kort was tussen DAC en voorversterker en is daar de RCA terecht gekomen en de XLR tussen voor- en eindversterker beland.

En dan moest er nog een touwtje tussen voorversterker en bas actieve speaker. Daar heb ik wel me zitten stoeien: ik had er geen Purecable meer voor want die was te kort. Dus maar een langere Tasker C128 in elkaar laten sleutelen (dank aan Jos van Magna Hifi). Het volume van het laag moest wel bij worden gestuurd met een dB of 2, maar dat is zo gepiept met de Fusion modules.
Toch zinde me dat ook niet helemaal, het geluid klopte gewoon niet helemaal.  De bodem van de financiële hobby pot was in zicht door recente aankopen dus in tweede instantie dan maar eens een AliExpress XLR van 2,5 meter aangeschaft, een nep Furutech FA-220 (het materiaal schelden ze uit voor 7N PC-OCC), maar wel lekker dikke aders en op zich prima afgewerkt. Klinkt eigenlijk gelijkwaardig aan de Tasker XLR kabel, dus dat was op zich geen winst.
Dan toch maar weer de linkMSTR RCA tussen de voorversterker en de luidsprekers, die lopen dan vanwege de te korte lengte bijna horizontaal door de lucht (geen gezicht) maar dat moest dan maar even. De Tubulus Argentus XLR tussen DAC en voorversterker en spelen maar weer.
Die strakke verbinding met de linkMSTR RCA naar de luidsprekers zinden me echt totaal niet, wel qua klank, echter esthetisch niet verantwoord. Dus hop die eruit en de ViaBlue NF-B RCA ertussen, dat stond in ieder geval beter.

Kun je het nog volgen? Nee? Maakt niet uit want gisteren was ik het helemaal zat, het geluid was nog steeds niet zoals het kon. Dus de hele kabelzooi uit de set “getrokken” en even goed nagedacht hoe en wat.
Wat was voorheen goed? Nou de linkMSTR RCA tussen voor- en eindversterker, dat was een zekerheid. Dus hoppa, die dus op die plek aangesloten. Iets te lang maar dat deert niet. Ook de linkMSTR XLR tussen DAC en voorversterker was altijd goed, maar iets te kort. Met een beetje naar elkaar toe schuiven is het toch net te doen, dus check, ook op de goede plek.
Ik heb besloten om de neppe Furutech FA-220 toch maar weer tussen voorversterker en de luidspreker bas versterker aan te sluiten. Het laag moest dan wel weer qua volume wat aangepast worden. Zo gezegd, zo gedaan.

De beide Purecables weer op de plek waar ze horen heeft voornamelijk de truc gedaan gok ik. Het geluid is weer losjes, open, 3D en noem maar op, dat viel gewoon op z’n plek. Maar het laag doet ook zeker een duit in het zakje, want behalve de kabelwissel is het nu ook anders afgesteld. Voorheen gebruikte ik maar een paar nummers die geweldig mooi laag aan boord hebben maar ook wel wat veel zeg maar. Als je daar het volume op afstelt, heeft de rest van de nummers wellicht te weinig laag, dus ga je ergens in het midden zitten. En dat heeft tot gevolg dat het eigenlijk nergens optimaal is.
Dat heb ik nu eens andersom gedaan en het laagvolume zodanig gekozen dat nu juist heel veel nummers goed klinken en die enkele met veel laag nu iets teveel hebben, maar dat is dan maar zo.

Gisteravond het resultaat uitgebreid beluisterd en ja, dit is weer goed, zo klinkt het zoals ik het graag hoor en beleef. In de toekomst zal ik gerust wel weer een langere XLR aanschaffen voor tussen de dac en voorversterker en dan het liefst weer een linkMSTR, maar dat moet de portomonne maar goed vinden. Ook zal de nep Furutech FA-220 XLR nog wel een keer worden vervangen door het liefst een 2,5 meter lange linkMSTR XLR, maar voor nu moet het maar even zo en ben ik weer een blije audio neuroot 🙂

Gebruikte apparatuur:
Voedingskabels Nanotec #308 PC-Triple C koper met Iego koper-rodium stekkers (nanoPWR 308)
1 x Purecable nanoPWR 309 (gebruikt op de DAC)
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch met sCLK-EX op sPS-500 voeding
Intel NUC8i7BEH met iFi DC iPurifier2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Holo Audio MAY Level 3 Kitsune (KTE) DAC
Purecable linkMSTR XLR interlink
Holo Audio Serene Level 2 Kitsune (KTE) voorversterker
Purecable linkMSTR RCA interlink
Kinki Studio EX-B7 mono eindversterkers
Purecable speakerMSTR luidsprekerkabel
AE Furutech FA-220 7N PC-OCC XLR
Xanadu HRS80 luidsprekers met ViaBlue UFO XL absorbers

5 reacties

 1. Hoi René,

  Mag ik wat advies van jou vragen?
  Ik haal binnenkort mijn nad c658 + c298 combinatie op.
  Nou vroeg ik bij de winkel om advies over welke balanced xlr kabels ik daar tussen moet hangen.

  Nu lees ik in sommige van jou blogs, maar ook andere blogs al dat de hele kabelkwestie wel het verschil kan maken op gebied van finetuning, maar niet bepaald de verschillen waarvan men achterover van de bank valt.

  Dus toen de verkoper zei dat ik het beste de ‘audioquest red river XLR’ kon kopen, dacht ik: nou, das wel ff 2 x 300 euro voor waarschijnlijk niet heel indrukwekkende verschillen. Voor mij is het eerder interessant om na de versterker set op zoek te gaan naar de volgende speakers, dan op mijn best wel instap speakers te gaan lopen finetunen met kabels van 300 p/s.

  Online op ali-express heb ik die Furutech FA-aS22 XLR als een set gevonden voor 33 euro. (waarschijnlijk nepperts) Is dat niet gewoon prima voor mij om mee te beginnen? Tuurlijk, luisteren, testen en uitproberen is weten. Maar heel eerlijk, op gebied van kabels ga ik die reis nog echt niet ondernemen.

  Sterker nog, in plaats van die ali-express kabels, zat ik er zelfs aan te denken om gewoon XLR microfoon kabels van een online muziekwinkel te kopen voor een tientje. Of is dat een echte afrader?

  • Hoi Thijs,
   Kabels maken niet dat er een andere set komt te staan, dat klopt. Het kan wel net een te scherp randje wat verminderen, net iets lekkerder laag weergeven of net dat beetje micro detail weergeven waardoor de ruimtelijk afbeelding beter wordt. Als je set lekker klinkt dan is het wel erg leuk om met diverse kabels te testen om te finetunen.
   Er zijn enorme prijsverschillen en de fabrikanten buitelen over elkaar heen met volgens hen de beste kabels en gemaakt met de beste materialen. Een ding moet je zeker doen en dat is thuis luisteren in je eigen set, wat een verkoper ook zegt.
   Op Aliexpress zou ik zeker niet shoppen, daar komt echt troep vandaan. Het goedkoopste koper en connectoren gemaakt van het goedkoopste blik met een chroom laagje. Dat setje XLR wat ik toen gebruikte was alleen op het laag, maar is intussen allang de set weer uit.

   Je kunt inderdaad zelf prima kabels maken, ik heb op dit moment bijna alleen maar zelfbouw in de set.
   Heel voordelige kabels kun je met Tasker of Grimm maken met Neutrik XLR pluggen. Zie bijvoorbeeld hier: https://www.audioenzo.nl/grimm-tpr/ Om mee te beginnen is dat meer dan prima.

   Gr. René

   • Hartelijk dank voor de tips.

   • De versterker set is binnen, en ik heb de kabels naar jou recept gemaakt (Grimm tpr met neutrik xlr pluggen) en ik ben helemaal in de wolken zo blij! Het klinkt allemaal fantastisch, en de hele zelfbouw inclusief kabeltester was nog niet eens 30% van het bedrag van 1 balanced xlr kabel van audioquest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *