Xanadu HRS80 op rolletjes

De trouwe lezer weet dat ik al eens in de weer ben geweest met voetjes onder de Xanadu HRS80. Zo  werden ze origineel geleverd met SoundCare Superspikes, zijn er later IsoAcoustic Gaia II’s onder gekomen en later weer de ViaBlue UFO‘s. Alle drie hadden ze een groot nadeel, namelijk de luidsprekers waren niet zomaar meer even te verplaatsen.
Bij de Soundcare’s stonden de luidsprekers wat hoog op de voeten waardoor er een te groot moment op de M8 schroefdraadbussen, die in de luidsprekervoet zitten, kwam te staan. Risico op afbreken of uitscheuren, doe maar niet dus.
De IsoAcoustic Gaia’s hadden een concave rubberen voet die zich met alle macht op de vloer vast zogen, dus gewoon niet normaal te verplaatsen.
En als laatste de ViaBlue UFO XL, daarmee waren de luidsprekers wel te verplaatsen maar met heel veel moeite. De rubberen onderzijde was wel vlak maar stroef en de luidspreker moest worden verplaatst door ze naar de juiste plek te “lopen”, kantelen draaien kantelen draaien enz. Zittende in een rolstoel is dat niet echt een goede optie.

“Maar waarom verplaatsen?” hoor ik de lezer denken. Nou, dat had wel een reden. Zoals iedereen weet is een juiste plaatsing van luidsprekers erg belangrijk. Een groot deel van de weergave wordt bepaald door de integratie in de ruimte en hoe die ruimte meedoet in het geluid. Geluidsreflectie tegen muren, vloer en plafond spelen daarin een zeer belangrijke rol en die reflectie verandert met het verplaatsen van de luidsprekers in die ruimte.
Ook de positie van de luisteraar ten opzichte van de luidsprekers speelt een grote rol. Als ik veel dichter op de luidsprekers ga zitten is de beleving heel anders dan wanneer ik lui achterover op de bank ga hangen, je krijgt een veel mooiere 3D geluidsbubbel om je heen. Maar ja, op de optimale plek staan salontafels en om die nou elke keer te verplaatsen, mwah.

Als  ik de luidsprekers een cm of 50 naar voren trok, dus dichterbij de plek waar ik normaliter zit te luisteren, leverde qua 3D beleving dezelfde verbetering op dan wanneer ik op de bank met mijn hoofd naar voren buig. Maar dat was dus met de huidige voeten niet te doen. Ja, wel als test natuurlijk maar dat ga ik zeker niet elke keer aan de hand halen.
Wat ik ook had gemerkt was dat als de luidsprekers een halve meter meer de kamer in waren gesleurd, niet alleen de 3D beleving ofwel de geluidsbubbel beter werd, maar ook de laagweergave won aan kwaliteit. Soepeler, gemakkelijker laag en dat was een fijne verbetering. Alleen stonden de mooie Xanadu’s dan wel met de voorzijde zo’n 1,30m van de muur en daar vond mijn meisje wel wat van. Tijdens luisteren geen probleem, maar dit werd toch echt niet de definitieve standplaats.

Als ik de mooie zwarte kasten frequent zou willen verplaatsen, van rust- naar luisterplaats en later weer terug, moest er dus een makkelijkere manier komen om dit voor elkaar te krijgen. Op zoek naar mogelijkheden dus en het zou toch iets met wielen of zo moeten worden. Er passeerden heel wat wielen de revue maar kon het daar toch echt niet in vinden. Buiten het feit dat de meeste als een vlag op een modderschuit zouden staan, was dit geluidstechnisch toch ook niet je van het leek mij.
Tot ik bij AlieExpress de “universal ball-bearings” tegen kwam. Je hebt ze vast wel eens gezien in een bouwmarkt of zo, daar worden ze nog wel eens gebruikt om na de kassa zo’n rolbaantje mee te maken, waar je zware spullen zo fijn gemakkelijk op rollen. Niet van die langwerpige rolletjes, nee afzonderlijke kogels in grote aantallen in een soort matrix geplaatst.
Die ball-bearings zijn er in diverse maten en al snel vond ik een type waar al netjes een M8 tapeindje aan zit, de kogel is in dit geval 15mm en zit in een huisje van 24mm diameter. Met gezwinde spoed besteld en van de week werd netjes een doosje met 8 van die dingen bij huize AudioEnZo afgeleverd. Samen met mijn meisje waren de ViaBlue Ufo’s snel vervangen door deze ball-bearings. Om de spleet onder de luidsprekers op de goede hoogte te krijgen heb ik per ball-bearing nog een 5-tal M8 carrosserieringen bijgeplaatst en hierna konden de nieuwe rollende voetjes mooi strak tegen de onderzijde van de luidsprekervoet worden getrokken.
En voilà, de luidsprekers zijn nu zonder enige moeite naar de juiste luisterpositie te rollen, net voor het karpet. Het klinkt tijdens het rijden wel een beetje knarsend, die kogels over het laminaat, maar dat is maar van korte duur.

Hoe klinkt dat nou? Nou zo op het eerste gehoor wel goed, vanuit deze positie is er een heel andere beleving dan op de oude plek. Zoals al genoemd: meer 3D,  maar nu ook gewoon als ik lekker onderuit op de bank zit en wat ook niet meer verandert als ik naar voren buig. Het laag lijkt wel onder controle en klinkt best gemakkelijk.
Al met al dus weer een leuke tweak met meer dan alleen praktisch nut, het geluid wordt er beter van. Niet zozeer van de voetjes zelf maar vooral van de nieuwe positie tijdens luisteren!

Maarrrr….na wat uren te hebben geluisterd kan ik niet anders zeggen dat de ViaBlue UFO’s toch een stabieler geluidsbeeld opleveren. Het laag is meer onder controle en daardoor gelaagder met de UFO’s dan met de AliExpress rollertjes (beide op de juiste luisterplek beluisterd uiteraard) en instrumenten en stemmen staan vaster/stabieler op hun plaats in het geluidsbeeld. Het ontkoppelen wat de ViaBlue UFO XL’s doen geeft toch echt een beter resultaat.
Maar met de UFO’s eronder is telkens verplaatsen gewoon geen doen. Dus ben ik op zoek gegaan naar een betere mogelijkheid en ik hoop die te hebben gevonden in teflon meubelglijders die onder de UFO’s kunnen worden geplakt. Als die binnen zijn dan moet ik daar wel gaten in maken om het boutjes waar de UFO’s mee vastzitten aan te kunnen draaien maar dat gaat wel lukken.

Is HIER vervolgd…..

Gebruikte apparatuur:
Voedingskabels Nanotec #308 PC-Triple C koper met Iego koper-rodium stekkers (nanoPWR 308)
1 x Purecable nanoPWR 309 (gebruikt op de DAC)
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch met sCLK-EX op sPS-500 voeding
Intel NUC8i7BEH met iFi DC iPurifier2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Holo Audio MAY Level 3 Kitsune (KTE) DAC
Purecable linkMSTR XLR interlink
Holo Audio Serene Level 2 Kitsune (KTE) voorversterker
Purecable linkMSTR RCA interlink
Kinki Studio EX-B7 mono eindversterkers
Purecable speakerMSTR luidsprekerkabel
AE Furutech FA-220 7N PC-OCC XLR
Xanadu HRS80 luidsprekers met AliExpress “ball bearings”

 

 

2 reacties

 1. Als je de ideale positie hebt gevonden zou ik toch weer gaan ontkoppelen…het is zeer zeldzaam dat koppelen via spikes of zoals deze oplossing een beter resultaat oplevert dan het ontkoppelen van de speakers. Denk dat de Townshend Seismic Isolation Podium wel wat is voor de mooie Xanadu’s?

  Met vriendelijke groet,
  Dennis

  • Hoi Dennis,
   Dat is nou net het grote probleem, de ideale positie is op een dusdanige plek dat de luidsprekers daar niet kunnen blijven staan. Ze moeten dus voor een luistersessie daar naar toe worden verplaatst en daarna weer terug naar de “parkeerplaats”. Dè reden om dus deze rollers te plaatsen.
   Ik ken de Townshend Seismic podiums, probleem is alleen de grote voet van de HRS80 waardoor ik een erg groot podium nodig heb, een maatje kleiner past al niet. Maar al zou het passen, dan is telkens verplaatsen ook onmogelijk.

   Gr. René

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *