Purecable nano Ultimate

Na een tijdje zonder wisselingen met mijn huidige kabelset gespeeld te hebben, was het wel weer eens tijd om iets moois aan de set te knopen en fijn mee te testen. Het betreft een fraaie luidsprekerkabel van Purecable en wel de nano Ultimate. Fraai vanwege de gebruikte materialen, zoals PC Triple-C koper van maar liefst 5,575 mm2 en behandeld met nano-olie waar 95% goud en 5% zilver deeltjes in verwerkt zijn. Maar ook fraai vanwege de onberispelijke afwerking: mooie kwaliteit sleeve en hele fraaie Furutech FP-202 Rhodium bananen stekkers met klemschroeven.
Een tijdje geleden had ik al de Purecable nano hiFC van hetzelfde merk in de set gehad en dat viel zeker niet tegen. De hier besproken nano Ultimate zou echter wel een stap verder moeten gaan gezien de gebruikte materialen en de gevraagde prijs, je hebt het immers wel over een kabel van ruim €1500!

De kabel was reeds ingespeeld met de Cable Burner, maar heb evengoed de kabel een tijd in de set laten spelen voordat er serieus geluisterd werd. Aangezien mijn luidsprekers elk een eindversterker aan boord hebben voor het laag tot zo’n 200Hz, zijn deze kabels hier alleen vanaf deze frequentie ingezet, dus 200Hz en hoger. Over de basweergave via de Ultimate kan ik om deze reden niet zoveel zeggen. Zonde van zo’n dure kabel hoor ik de lezer denken, maar als de weergave kwaliteit van midden en hoog naar een hoger plan worden getild is mij dat evengoed veel waard.

Goed, en dan nu de geluidsmatige kenmerken van deze mooie Purecable nano Ultimate:  daar kan ik kort over zijn, want uitermate goed. Het combineert een open maar evengoed krachtig middengebied met werkelijk zijdezachte details in het hoor. Het geeft een mooi smooth en “silky” effect.
De Tubulus Argentus V2 heeft in het midden/hoog en hoog wat meer “byte” en klinkt daardoor wat pittiger. Maar net onder het oppervlakte van die pittige klank van de Tubulus leven nog meer details welke blijkbaar toch licht gemaskeerd wordt. De nano Ultimate heeft weliswaar dan wat minder pit maar legt juist die details prachtig bloot en zonder ook maar een moment saai te worden.
Het middengebied is brandschoon, open en krachtig waardoor stemmen heel natuurlijk worden weergegeven. Ook instrumenten zoals de trompet van Chris Botti zijn zeer gebaat bij deze natuurlijke klank en klinkt krachtig en nergens ook maar een spoor van scherpte te bespeuren.
Het enorme oplossende vermogen in midden/hoog en hoog, samen met het open karakter, bevat veel ruimte informatie. Hierdoor is het geluidsbeeld diep en breed waardoor de plaatsing van stemmen en instrumenten meer ruimte krijgen en preciezer wordt!
Deze eigenschappen zijn erg goed te horen bij nummers als Running Away From You van Sara K’s album Waterfalls. Hier word je echt getrakteerd op een hele fraaie ruimtelijke weergave met lang uitstervende klanken, heel fraai.
Zo ook het lange uitklinken van de stem van Ulla Meinecke op het fraaie nummer Die Taenzerin. Een opname uit 1995 maar wat een mooie opname is dat zeg. In eerdere schrijfsels heb ik het al eens genoemd, de minieme geluidjes op de achtergrond waar onder andere een mannenstem is te ontdekken, heel zachtjes maar onmiskenbaar aanwezig: mits dit door de gebruikte set ontrafelt kan worden. Deze nano Ultimate kabelset speelt hier ook een grote positieve rol in!
Gitaarnummers zoals Keith don’t Go van Nils Lofgrens Live album kan fel uit de hoek komen, erg lekker daar niet van, maar de nano Ultimate ontrafelt hier feilloos de fijne micro details zodat de structuren van de snaren zonder enige vorm van scherpte of hardheid ten gehore worden gebracht!

Zoals gezegd, de Purecable nano Ultimate is misschien geen goedkope kabel, maar je krijgt er wel veel kwaliteit voor terug. Ik durf wel te zeggen dat het prima kan wedijveren met veel duurdere merken en types.
De gebruikte materialen zijn goed gekozen, dat Triple-C koper is godsgeschenk voor audiosignalen, dat is ook hier weer gebleken en zeker in combinatie met de nano olie, gebruikte stekkers van Furutech en de vakmanschap waarmee alles is gemonteerd en is afgewerkt. Wat mij betreft verdient deze Purecable nano Ultimate luidsprekerkabel zonder voorbehoud een vaste plek in elke kwalitatief hoogwaardige audioset!

Meer info: PURECABLE NANO ULTIMATE HOMEPAGE

Gebruikte apparatuur:
Voedingskabels Nanotec #308 PC-Triple C koper met Iego koper-rodium stekkers
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch met iFi iPower voeding
Intel NUC8i7BEH met iFi iPurifier2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Singxer SU-1 met SOtM sCLK-EX Upgrade en sPS500 voeding
Tubulus Argentus I2S (HDMI)
Audio-GD R-7 DAC met Accusilicon klok upgrade
Audio-GD Master 1 voorversterker
Tubulus Argentus XLR interlinks
Tubulus Argentus RCA interlink
Audio-GD Master 3 eindversterker
Tubulus Argentus V2 luidsprekerkabel
Purecable nano Ultimate Luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 luidsprekers met IsoAcoustic GAIA II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *